Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Apelul POIM privind monitorizarea consumului de energie la consumatorii industriali a fost lansat

AM POIM a lansat ieri, 31 august 2021, Ghidul Solicitantului privind monitorizarea consumului de energie la consumatorii industriali, aferent Obiectivului Specific 6.2/REACT-EU din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Solicitanţii eligibili în cadrul OS 6.2/REACT-EU sunt societăţile cu personalitate juridică din industrie cu consumuri de peste 1.000 tep/an care trebuie să implementeze sisteme de monitorizare în vederea identificării rapide a soluţiilor non-cost de reducere a consumurilor şi care trebuie să deţină un instrument puternic de urmărire şi cuantificare a efectelor pozitive ale aplicării măsurilor de creştere a eficienţei energetice.

Următoarele activităţi prevăzute în proiect pot fi eligibile:

1. Achiziţionarea şi implementarea sistemului de monitorizare a consumului de energie la nivelul platformei industriale, respectiv:

  • Instalaţii/echipamente necesare realizării de sisteme de monitorizare a consumului de energie la întreprinderi (societăţi) din industrie cu consumuri de peste 1.000 tep/an, în scopul de reducere imediată și pe termen scurt (1 – 5 ani) a pierderilor de energie, localizarea punctelor de aplicare şi cuantificarea potenţialului de reducere a consumului de energie si pentru maximizarea eficienţei măsurilor de creştere a eficienţei energetice ce pot fi aplicate ulterior de catre solicitant, inclusiv:
    • Sisteme de monitorizare (hardware şi software): senzori pentru instrumente de măsură şi/sau instrumente de măsură şi dispozitive de control pentru date de proces industrial;
    • RTU (Remote Terminal Units) – Unitate de prelevare date din proces industrial sau din câmp, sistem de comunicare date, staţie;
    • Sistem de comunicare date;
    • Staţie master (staţia la care ajung toate comunicaţiile şi care este legată de toate echipamentele şi subsistemele);
    • Sistem computerizat de prelucrare a datelor, recomandare a unor soluţii sau acţiuni şi/sau optimizarea acestor acţiuni.
    • Alte echipamente, numai dacă sunt necesare implementării proiectului (ex. autolaboratoare de măsurări energetice, analizoare de gaze, etc).

2. Pregătirea proiectului (elaborarea studiilor, obţinerea avizelor, autorizaţiilor etc);

3. Managementul proiectului, auditul proiectului;

4. Informare şi publicitate.

Bugetul total alocat apelului este de 9.707.000 de euro, iar finanțarea/proiect se asigură după cum urmează:

Perioada de depunere a proiectelor este 31.08.2021, ora 17.00 - 28.02.2022, ora 17.00.

Descarcă ghidul

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MIPE

Vizualizări: 695