Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Erori identificate in cererile de finantare depuse pentru axa 1, POSCCE

In urma verificării conformităţii administrative şi a eligibilităţii pentru proiectele pe POSCCE, axa 1 – sprjin de pana la 920.000 lei şi consultanţa -, ministerul pentru IMM a publicat câteva dintre erorile intâlnite în cererile de finanţare depuse de agenţii economici.

Achiziţiile sunt eligibile doar dacă au fost efectuate după semnarea contractului de finanţare.


Respectarea prevederilor cu privire la achiziţia publică cade în sarcina solicitantului (beneficiarului) după data semnării contractului de finanţare şi nu anterior semnării acestuia.

Pentru stabilirea eligibilităţii procedurii de achiziţie solicitantul va preciza în cererea de finanţare una din următoarele sintagme: „achiziţie publică”, „norme interne de achiziţie”, „cerere de ofertă”, „licitaţie deschisă” sau orice altă sintagmă corespunzătoare procedurilor legale de achiziţie publică sau stabilită prin norme interne de achiziţie.

Codul CAEN trebuie să corespundă noii clasificări de la 1 ianuarie 2008

Începând cu 1 ianuarie 2008 a intrat în vigoare noua actualizare a Clasificării activităţilor din economia naţională. Până la 1 martie 2009 operatorii economici au posibilitatea preschimbării codului fiind scutiţi de plata unei taxe de preschimbare.

In cazul în care solicitanţii au înscris in cererea de finanţare codul CAEN avut inainte de 1 iaunuarie 2008, în cadrul procesului de evaluare se va adopta una din situaţii :

- proiectul este acceptat dacă există o corespondenţă biunivocă între codul CAEN avut înainte de 1 ianuarie 2008 şi cel avut după această dată

sau

- în cel mult 10 zile lucrătoare de la data primirii scrisorii de clarificare solicitantului i se cere să depună la OI dovada demersului efectuat în sensul preschimbării codului CAEN şi să precizeze în scris care este noul cod CAEN conform noii clasificări.

Certificarea fotocopiilor

Conform Ghidului solicitantului documentele prezentate în fotocopie trebuie certificate prin existenţa obligatorie a sintagmei „conform cu originalul”, semnătura reprezentatului legal şi ştampila operatorului economic, în caz contrar, OI-ul solicită ca în termen de 7 zile lucrătoare de la data primirii scrisorii de clarificare solicitantul să remedieze situaţia.

Verificarea obiectului finanţării

Ţn cadrul etapei de verificare a eligibilităţii proiectului nu se analizează dacă obiectul finanţării contribuie sau nu la realizarea activităţilor propuse prin proiect. Acest fapt face obiectul etapei de evaluare tehnică şi financiară.

În cazul în care obiectul finanţării nu contribuie la realizarea activităţilor menţionate în cererea de finanţare atunci acesta va fi considerat cheltuială neeligibilă, proiectul urmând să fie aprobat la costurile sale eligibile.

Sursa: MIMMCTPL

Vizualizări: 87