Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministrul Proiectelor Europene: Planul Național de Redresare și Reziliență este în lucru, în plin proces de consultări cu Comisia Europeană

În cursul săptămânii trecute, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a prezentat stadiul discuțiilor cu Comisia Europeană privind Planul Național de Redresare și Reziliență al României, prezentat în primă lectură la 19 martie 2021.

Ministrul a explicat în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV faptul că PNRR nu a fost încă transmis oficial la Comisia Europeană, astfel încât toate discuțiile și observațiile sunt parte firească a procesului de negociere. De asemenea, acesta a prezentat pe o rețea de socializare detaliile privind unele componente din PNRR, astfel:

Legat de detaliile privind unele componente: pe componenta de transport, noi propunem cea mai mare alocare dintre toate statele membre, pe domeniul rutier. Credem că avem obligația de a oferi românilor rețeaua de autostrăzi. Totuși, nu este o solicitare simplă pentru Comisia Europeană, de aceea au loc mai multe discuții pe acest subiect.

Pe componenta de irigații, discuțiile tehnice se referă la modul de îndeplinire a obligațiilor de mediu în cadrul viitoarelor investiții. Este o analiză pe care o facem în paralel cu Comisia și unele abordări sunt diferite, dar acesta e rolul discuțiilor tehnice, de a clarifica detalii.

România este în grafic și procesul este în linie cu tot ceea ce se întâmplă pe acest mecanism, la nivel european. O singură țară a trimis componentele extinse în mod oficial – chiar astăzi (n.r. joi, 22 aprilie). Până în acest moment, câteva țări au anunțat deja că vor transmite după 30 aprilie”.

Pașii următori:

În cursul acestei săptămâni ministrul Ghinea va avea o discuție cu Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene și în acel moment va putea fi pus la punct calendarul cel mai adecvat privind transmiterea oficială a PNRR.

Totodată, oficial, vor mai urma două luni de analiză a Comisiei Europene pe documentele trimise de statele membre, iar conform ministrului „abia atunci vorbim de o evaluare a Planului României”.

Care sunt etapele procesului de elaborare a PNRR în vederea trimiterii oficiale către CE

Ministrul Ghinea a transmis că lucrul informal cu Comisia Europeană la dezvoltarea componentelor este în curs și se desfășoară în următorii pași:

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MIPE & Facebook | Cristian Ghinea

Vizualizări: 277