Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Consiliul UE își adoptă poziția referitor la Programul spațial al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027

Consiliul Uniunii Europene și-a adoptat ieri, 19 aprilie 2021, poziția în primă lectură cu privire la propunerea de regulament de instituire a Programului spațial al UE pentru perioada 2021-2027.

Această poziție este urmarea unui acord la care s-a ajuns în luna decembrie a anului trecut cu Parlamentul European, care pregătește terenul pentru adoptarea rapidă în a doua lectură a proiectului de regulament.

Documentul poate fi consultat aici.

Regulamentul va asigura:

  • date și servicii legate de spațiu securizate, de înaltă calitate și de actualitate;
  • beneficii socioeconomice mai mari în urma utilizării acestor date și servicii, cum ar fi intensificarea creșterii economice și stimularea creării de locuri de muncă în UE;
  • consolidarea securității și autonomiei UE;
  • un rol mai important pentru UE ca actor principal în sectorul spațial.

Aceste lucruri se vor realiza prin:

  • simplificarea și raționalizarea cadrului juridic existent al UE privind politica spațială;
  • dotarea UE cu un buget adecvat pentru spațiu, în vederea continuării și îmbunătățirii programelor spațiale emblematice existente, precum EGNOS, Galileo și Copernicus, în vederea monitorizării pericolelor spațiale în cadrul componentei de „cunoaștere a situației spațiale” (SSA), precum și în vederea garantării accesului autorităților naționale la comunicații prin satelit securizate (Govsatcom);
  • instituirea normelor de guvernanță ale Programului spațial al UE;
  • standardizarea cadrului de securitate al programului spațial.

Etapele următoare

În conformitate cu acordul politic la care au ajuns colegiuitorii în luna decembrie a anului trecut, Parlamentul European ar urma să aprobe poziția în primă lectură a Consiliului în aprilie 2021. Regulamentul va fi apoi considerat ca fiind adoptat în mod formal. Acesta se va aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2021.

Sursa: Consiliul UE

Vizualizări: 148