Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Acord provizoriu asupra Fondului Social European+ pentru 2021-2027!

Vineri, 29 ianuarie 2021, Parlamentul și Consiliul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la Fondul Social+ al Uniunii Europene, care contribuie la incluziunea socială, la oportunitățile de angajare și la combaterea sărăciei.

Noul FSE+, care face parte din cadrul financiar multianual pentru 2021-2027, va avea un buget de 87,995 miliarde euro, la prețurile din 2018.

Sprijinirea tinerilor și copiilor cu risc de sărăcie

Potrivit acordului, țările UE în care numărul copiilor cu risc ridicat de sărăcie este peste media UE vor trebui să cheltuiască minimum 5% din resursele FSE + pentru acțiuni care contribuie la accesul egal al copiilor la asistență medicală gratuită, educație gratuită, îngrijire gratuită a copiilor, locuințe decente și nutriție adecvată.

Alte state membre trebuie, de asemenea, să aloce o parte din fondurile lor pentru combaterea sărăciei copiilor.

Toate statele membre vor trebui să abordeze șomajul în rândul tinerilor în programele lor de cheltuieli, o problemă care a fost agravată de criza COVID-19. În țările în care numărul tinerilor care nu se află în prezent în muncă, în educație sau în formare (rata NEET) este peste media UE, 12,5% din fond va fi cheltuit pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor.

Acestea pot fi măsuri precum educația și formarea profesională, în special ucenicia și tranziția de la școală la muncă.

Combaterea sărăciei

Parlamentul a negociat un buget dedicat combaterii sărăciei extreme în fiecare stat membru. Cel puțin 3% vor fi cheltuiți pentru cei care au cea mai mare nevoie de acestea prin asistență alimentară și materială de bază sau prin abordarea privării materiale, care este definită ca fiind incapacitatea de a plăti cheltuieli neașteptate, încălzire adecvată, mese nutritive sau bunuri durabile.

Alte măsuri convenite

  • 25% din fonduri vor fi alocate incluziunii sociale, inclusiv integrării socio-economice a grupurilor defavorizate;
  • Finanțare adecvată pentru consolidarea capacității partenerilor sociali din statele membre;
  • Garanții pentru a se asigura că proiectele finanțate din banii UE respectă pe deplin drepturile fundamentale.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 866