Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Acces egal la subventiile europene în agricultura pentru toti fermierii europeni

România a semnat alături de alte state europene o scrisoare adresată preşedintelui Comisiei Europene în care se solicită acces egal la subvenţiile europene în agricultură pentru toţi fermierii europeni, a anunţat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, la Bruxelles, la finalul Summit-ului de vară al Consiliului European.

„Există o discrepanţă majoră a acestor subvenţii care sunt primite de România şi de alte state nou intrate, faţă de nivelul maxim european”, a declarat primul-ministru.

Şeful Executivului a adăugat că majorarea preţurilor la produsele alimentare este un element important de care va trebui ţinut cont în procesul de revizuire a Politicii Agricole Comune, pentru obiectivul asigurării securităţii alimentare.

Primul-ministru a menţionat că în cadrul Consiliului European s-a convenit că există, în principal, două tipuri de măsuri care trebuie adoptate pentru a reduce impactul creşterii preţurilor la produsele alimentare şi combustibili.

Pe termen scurt, primul-ministru a precizat că s-a discutat inclusiv despre măsuri fiscale. „Toate ţările au fost de acord că măsurile adoptate nu trebuie să distorsioneze mecanismul preţurilor, şi aici mă refer nu numai la produsele agricole, ci inclusiv la cele petroliere”, a arătat premierul Tăriceanu.

În privinţa măsurilor pe termen lung, primul-ministru a menţionat că UE s-a angajat într-un proces de elaborare a unei politici comune în domeniul schimbări climatice-energie, care va fi adoptată până la sfârşitul anului. „Accentul foarte mare va fi pus pe energiile regenerabile - nucleară, eoliană, hidro, bio, de primă şi a doua generaţie - şi se discută despre folosirea combustibililor fosili. Mă refer cu precădere la cărbune, utilizat cu tehnologii care să fie compatibile cu obiectivele de protecţie a mediului pe care ni le-am stabilim”, a adăugat primul-ministru.

În ceea ce priveşte pachetul energie şi schimbări climatice, premierul Călin Popescu-Tăriceanu a precizat că există un acord asupra elementelor esenţiale ale pachetului legislativ privind piaţa internă a energiei, în special în privinţa separării activităţilor de producţie de cele de transport. „Cu toţii am agreat să finalizăm acest pachet până la sfârşitul actualului mandat al Comisiei şi al Parlamentului European. Pentru România un rol important îl va juca viitoarea companiei naţională energetică, care va putea să asigure românilor accesul la resursele energetice necesare, la un preţ rezonabil”, a afirmat primul-ministru.

Crearea companiei naţionale energetice va da posibilitatea României să îşi asigure pe de o parte securitatea energetică, precum şi capacitatea de a se implica în proiectele energetice majore, cum ar fi coridoarele de transport, a mai spus premierul Călin Popescu-Tăriceanu.

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 70