Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

EU4Health: Membrii Parlamentului European ajung la un acord cu Consiliu

Luni, 14 decembrie 2020, negociatorii Parlamentului au convenit asupra unui acord cu statele membre pentru a intensifica în mod semnificativ acțiunea Uniunii Europene în sectorul sănătății prin programul EU4Health, în valoare de 5,1 miliarde euro, ca parte a bugetului pe termen lung acordat recent al UE.

Noul program va sprijini acțiuni în domeniile în care contribuția Uniunii Europene va fi valoroasă, va investi în promovarea sănătății și măsuri de prevenire a bolilor și va pregăti sistemele de sănătate europene pentru a face față amenințărilor viitoare asupra sănătății.

Abordarea amenințărilor transfrontaliere pentru sănătate

Sprijinirea statelor membre în elaborarea standardelor de asistență medicală de calitate la nivel național va fi unul dintre obiectivele specifice ale programului.

Prin îmbunătățirea rezistenței sistemelor de sănătate, EU4Health va pregăti Uniunea Europeană pentru amenințările transfrontaliere majore pentru sănătate.

Noua Autoritate Europeană pentru Pregătirea și Răspunsul la Urgențe Sanitare va fi creată pentru a sprijini un răspuns mai bun la nivelul Uniunii Europene la amenințările transfrontaliere pentru sănătate. De asemenea, va fi eligibil pentru finanțare prin EU4Health.

Disponibilitatea medicamentelor și a dispozitivelor medicale la prețuri accesibile

Programul va sprijini acțiunile care încurajează producția, achizițiile și gestionarea produselor relevante pentru criză în Uniunea Europeană, pentru a le face mai disponibile și mai accesibile. Sunt eligibile și acțiunile de dezvoltare a medicamentelor și a dispozitivelor medicale care sunt mai puțin dăunătoare pentru mediu.

20% din bugetul total va fi rezervat pentru promovarea sănătății și prevenirea bolilor prin abordarea riscurilor pentru sănătate, cum ar fi utilizarea dăunătoare a alcoolului și a tutunului. Digitalizarea asistenței medicale, inclusiv prin sprijinirea creării unui spațiu european de date privind sănătatea, face, de asemenea, parte din acord.

Sprijinirea acțiunilor de promovare a accesului la asistență medicală de calitate, inclusiv accesul la asistența medicală sexuală și reproductivă și lupta Uniunii  împotriva cancerului este, de asemenea, o prioritate. În plus, va fi posibilă susținerea inițiativelor globale de sănătate, precum acțiunile propuse de Organizația Mondială a Sănătății.

Pașii următori

Acordul provizoriu trebuie încă aprobat de Parlament în ansamblu, precum și de Consiliu.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 115