Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Europa Digitală: Parlamentul European și statele membre au convenit asupra primului program al UE care vizează accelerarea redresării economice și stimularea transformării digitale a Europei

Comisia Europeană a salutat acordul politic dintre Parlamentul European și statele membre ale UE privind primul program al UE care vizează accelerarea redresării economice și stimularea transformării digitale a Europei, conform unui comunicat oficial emis astăzi, 14 decembrie 2020. Negocierile din cadrul întâlnirii s-au încheiat, în prezent fiind așteptată aprobarea finală a textelor juridice de către Parlamentul European și de către Consiliu.

În valoare de 7,5 miliarde EUR (prețuri curente), programul Europa digitală face parte din următorul buget pe termen lung al UE, care acoperă perioada 2021-2027.

Acesta va oferi finanțare pentru proiecte din cinci domenii esențiale:

  • Supercalculul,
  • Inteligența artificială,
  • Securitatea cibernetică,
  • Competențele digitale avansate și
  • Asigurarea unei utilizări pe scară largă a tehnologiilor digitale la toate nivelurile economiei și societății.

Programul este configurat pentru a elimina decalajul dintre cercetarea din domeniul tehnologiilor digitale și implementarea acestora și pentru a aduce rezultatele cercetării pe piață, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor europene, în special al întreprinderilor mici și mijlocii. Investițiile din cadrul programului Europa digitală sprijină dublul obiectiv al Uniunii de realizare a tranziției verzi și a transformării digitale și consolidează reziliența și autonomia strategică deschisă a Uniunii.

 „Pandemia a subliniat necesitatea de a investi în capacitățile noastre digitale, de la supercalculatoare la securitate cibernetică. Programul Europa digitală va ajuta întreprinderile europene, în special pe cele mai mici, să implementeze tehnologii avansate, să crească și să beneficieze de vastele oportunități oferite de transformarea digitală și îi va ajuta pe cetățenii noștri să își actualizeze competențele digitale. Acest lucru este esențial pentru realizarea dublei tranziții digitale și verzi, pentru promovarea suveranității noastre tehnologice și pentru consolidarea capacităților noastre digitale strategice”, a declarat comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.

Etapele următoare

Următoarea etapă este ca acordul politic provizoriu la care s-a ajuns astăzi să fie aprobat de Parlamentul European și de Consiliu. Ulterior, Consiliul își va finaliza poziția în primă lectură. În cazul în care Parlamentul este de acord cu poziția în primă lectură a Consiliului, actul va fi adoptat, permițând ca punerea în aplicare a programului să înceapă în 2021, odată cu intrarea în vigoare a noului cadru financiar multianual.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 495