Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Undă verde pentru Programul Orizont: Președinția Consiliului ajunge la un acord politic cu Parlamentul European

Uniunea Europeană s-a apropiat de adoptarea următorului său program-cadru multianual pentru cercetare și inovare. Președinția germană a Consiliului a ajuns astăzi, 11 decembrie 2020, la un acord politic provizoriu cu negociatorii Parlamentului European cu privire la regulamentul propus de instituire a Programului Orizont Europa, programul-cadru al UE pentru cercetare și inovare aferent anii 2021-2027.

Principalele elemente regăsite în textul convenit provizoriu includ:

  • Probleme bugetare: acestea se referă la defalcarea internă a bugetului general al Programului Orizont Europa, inclusiv fonduri suplimentare („majorări”) provenite din marjele prevăzute de plafoanele cadrului financiar multianual (CFM) și din amenzile pentru încălcarea politicii de concurență. Acordul provizoriu specifică, de asemenea, modul în care ar trebui puse la dispoziție fondurile din cadrul instrumentului de recuperare al UE intitulat „Next Generation EU”;
  • Sinergii cu alte programe ale UE: negociatorii au convenit să aducă majoritatea dispozițiilor referitoare la sinergii într-un singur articol și au găsit un punct comun cu privire la modul în care diferite alte programe ale UE ar trebui să sprijine și să completeze Orizont Europa;
  • Cooperarea internațională și asocierea țărilor terțe: acordul provizoriu stabilește un echilibru între deschiderea și atractivitatea față de partenerii internaționali, pe de o parte, și reciprocitatea și protecția intereselor strategice ale UE, pe de altă parte. Cu titlu de exemplu, menționează respectarea drepturilor omului ca unul dintre criteriile specifice pentru asocierea țărilor terțe la Orizont Europa.

Pașii următori

Textul convenit provizoriu va fi transmis comitetului de reprezentanți permanenți al Consiliului spre analiză la 18 decembrie 2020. În urma aprobării politice atât a Consiliului, cât și a Parlamentului European, acesta va sta la baza viitoarei adoptări a regulamentului propus în a doua lectură. Regulamentul nu poate fi adoptat formal înainte de adoptarea formală a CFM a UE pentru 2021-2027.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Consiliul UE

Vizualizări: 625