Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

#COVID19 Președintele Băncii Centrale Europene: Sistemul bancar trebuie mobilizat pentru a oferi firmelor capital de lucru

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, și-a exprimat opinia cu privire la necesitatea de implementare rapidă a unor scheme de ajutor împotriva consecințelor cauzate de pandemie, prezentând în același timp măsurile adoptate de instituția pe care o conduce.

Conform acesteia, „în întreaga lume, autoritățile publice se mobilizează pentru combaterea coronavirusului; COVID-19 reprezintă o nouă formă de șoc economic care nu poate fi abordată folosind instrumentele din trecut. Avem nevoie de politici orientate către cei mai expuși acestei crize.

Astăzi, acestea sunt firmele și familiile care se confruntă cu o pierdere abruptă a veniturilor și o anxietate în creștere cu privire la viitor. Politicile BCE sunt concepute tocmai pentru a ajunge la acești oameni. În cadrul mandatului nostru, ne-am calibrat măsurile astfel încât lichiditatea să ajungă la cetățenii și la sectoarele care au cel mai mare nevoie de sprijin.

Pentru a înțelege cum funcționează măsurile noastre, trebuie să identificăm de ce această criză este specială. Originile sale sunt diferite de cele ale unei crize financiare sau ale unei recesiuni convenționale. Abandonarea bruscă a activității economice este o consecință a deciziei necesare de a cere oamenilor să rămână acasă. Acest lucru creează un imperativ pentru a împiedica întreprinderile viabile să se plieze și angajații să își piardă locul de muncă din cauza unei crize temporare pentru care nu au nicio vină.

Angajații sunt mai expuși riscurilor de azi decât în ​​orice moment din anii '30. De exemplu, în 2009, noile cereri de șomaj în Statele Unite au atins 665.000 într-o săptămână. În ultimele două săptămâni, aceste creanțe au crescut mai întâi la 3,3 milioane și apoi la 6,6 milioane. În timp ce în Europa șomajul este de obicei mai lent și mai puțin volatil, vedem deja semne tulburătoare: indicele managerilor de achiziții pentru ocuparea forței de muncă a înregistrat o scădere record în martie.”

Metode de evitare a daunelor de durată

Pentru a evita daunele de durată, trebuie să punem «economia în așteptare», păstrând-o cât mai aproape de starea de dinainte de focar. Se pot folosi diferite instrumente pentru atingerea acestui scop. Unul este să introducem scheme guvernamentale care să sprijine ocuparea forței de muncă pe termen scurt. Un alt lucru este mobilizarea sistemului bancar pentru a oferi firmelor capital de lucru pentru a continua să plătească personalul și facturile. Întrucât zona euro este o economie bazată pe bănci, facilitarea fluxului de credit ajută la obținerea rapidă a lichidităților în toate fisurile economiei.

Guvernele și băncile centrale întreprind acțiuni complementare pentru a pune băncile în situația de a face acest lucru. Guvernele oferă garanții de împrumut care reduc riscul de credit al băncilor: aproximativ 16% din PIB a fost angajat deja în astfel de scheme în zona euro. Și BCE oferă suficientă lichiditate pentru a elimina riscul de lichiditate al băncilor, asigurând în același timp condițiile de finanțare să rămână favorabile pentru economia mai largă.”

Măsurile introduse de BCE

  • Măsuri direcționate la scară masivă, pentru a se asigura că lichiditatea ajunge la cei care au cea mai mare nevoie de ea

Conform BCE, noua facilitate de creditare vizată oferă aproximativ 3 trilioane de euro în lichidități băncilor cu o rată negativă, care poate fi de până la -0,75%, cea mai mică rată oferită vreodată. BCE estimează că cele două runde anterioare ale acestor operațiuni vizate au încurajat băncile să împrumute cu aproximativ 125 de miliarde de euro mai mult decât ar fi făcut în cazul în care aceste facilități nu ar fi existat.

Pentru a ne asigura că băncile vor folosi pe deplin această nouă facilitate, am introdus de asemenea un pachet (targeted collateral easing package), cu accent special pe întreprinderile mai mici, pe angajații independenți și pe persoanele private. Împrumuturile pentru companii și angajații independenți care beneficiază de scheme de garantare legate de coronavirus pot fi acceptate de băncile centrale naționale ale Eurosistemului ca garanții în operațiunile noastre de creditare, inclusiv împrumuturi mai mici”, conform președintelui.

Aceste măsuri vor încuraja băncile să acorde împrumuturi microîntreprinderilor și comercianților unici - care de obicei au mai puțin acces la credit - și să le refinanțeze împrumutând de la BCE timp de până la trei ani la dobânzi negative. Conform președintelui BCE, în zona euro, aproximativ 22 de milioane de oameni sunt angajați independent, reprezentând 14% din totalul locurilor de muncă. Astfel, aceste măsuri vor facilita accesul la credit pentru o parte mai mare a forței de muncă.

  • Cumpărarea de obligațiuni din sectorul public și privat în volum mare pentru a se asigura că toate sectoarele economiei pot beneficia de condiții de finanțare ușoare 

Programul nostru (Pandemic Emergency Purchase Programme), împreună cu celelalte programe de cumpărare de active ne permit să achiziționăm mai mult de 1 trilion de euro de obligațiuni până la sfârșitul acestui an. Și în cadrul acestui program ne putem concentra în mod flexibil achizițiile pe clase de active și în jurisdicții. De asemenea, ne-am extins achizițiile de active la foaie comercială, care este o sursă importantă de lichiditate pentru firme. Acest lucru le oferă un sprijin suplimentar pentru a-și gestiona fluxurile de numerar zilnice și pentru a evita disponibilizările inutile. 

Colectiv, aceste acțiuni arată că nu vom tolera o înăsprire prociclică a condițiilor de finanțare pe fondul unuia dintre cele mai mari cataclisme macroeconomice ale timpurilor moderne. Dar răspunsul nostru va fi mai puternic dacă toate politicile se vor consolida reciproc. Este esențial ca răspunsul fiscal la această criză să fie efectuat cu suficientă forță în toate părțile zonei euro. Guvernele trebuie să se sprijine reciproc, astfel încât să poată implementa răspunsul optim al politicii împotriva unui șoc comun de care niciunul nu este responsabil.

Alinierea completă a politicilor fiscale și monetare este cea mai bună modalitate de a ne proteja capacitatea productivă și ocuparea forței de muncă, permițându-ne să revenim la ratele de creștere și inflație durabile odată ce trece focarul de coronavirus. Dacă nu toate țările sunt vindecate, celelalte vor suferi. Solidaritatea este de fapt interesul de sine. BCE va continua să-și îndeplinească rolul prin îndeplinirea mandatului nostru de stabilitate a prețurilor și servirea poporului european”, conform președintelui Lagarde.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: BCE

Vizualizări: 67