Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Obligația Comisiei de a solicita rambursarea prefinanțărilor neutilizate din fondurile structurale și de investiții europene deținute în prezent de statele membre ar putea fi stopată

În cadrul videoconferinței cu liderii UE din 10 martie unde, conform comunicatului oficial, s-a discutat epidemia de COVID-19, Comisia a primit mandat pentru a-și intensifica eforturile împotriva acesteia pe toate planurile, în coordonare cu statele membre. Criza provocată de virus are atât o latură umană semnificativă, cât și un potențial impact economic major.

După videoconferință, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat:

  • În ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea, vom consolida inițiativa europeană de a finanța cercetarea specifică cu privire la acest virus.
  • Am mobilizat 140 de milioane de euro din finanțări publice și private pentru cercetarea privind diagnosticarea, tratamentul și vaccinurile.”

Pe plan economic:

Președintele von der Leyen a declarat faptul că trebuie acționat la nivel macroeconomic, dar și faptul că CE va folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a se asigura că economia Europei trece cu bine prin acest moment. Conform acesteia, asta presupune coordonare la nivel de state membre, Comisie și Banca Centrală Europeană. 

De asemenea, se lucrează la următoarele măsuri pentru a susține statele membre în efortul depus până acum:

  • Ajutorul de stat va putea fi oferit companiilor care au nevoie de el
  • Va fi folosită la maximum flexibilitatea de care dispun în cadrul Pactului de Stabilitate și Creștere

Potrivit comunicatului, președintele CE va prezenta o „Inițiativă de investiții privind răspunsul împotriva virusului” (Corona Response Investment Initiative) direcționată către:

  • sistemele de sănătate;
  • IMM-uri,
  • piețele muncii
  • și alte părți vulnerabile ale economiilor noastre.

Investițiile vor fi considerabile și vor ajunge rapid la 25 de miliarde de euro. Pentru a realiza acest lucru, voi propune Consiliului și Parlamentului în această săptămână să elibereze în piață 7.5 miliarde de euro de lichidități pentru investiții. Voi înființa un grup operativ care să colaboreze cu statele membre pentru a mă asigura că fluxul banilor va începe în următoarele săptămâni.”

„Inițiativa de investiții privind răspunsul împotriva virusului” (Corona Response Investment Initiative) — cum va funcționa?

Pentru a orienta rapid investițiile publice europene în valoare de 25 miliarde de euro, Comisia va propune să renunțe în acest an la obligația de a solicita rambursarea prefinanțărilor neutilizate din fondurile structurale și de investiții europene deținute în prezent de statele membre, a declarat președintele von der Leyen.

Statele membre vor fi obligate să utilizeze aceste sume pentru a-și accelera investițiile în cadrul fondurilor structurale. Vor utiliza acest lucru pentru cofinanțarea națională pe care în mod normal ar fi trebuit să o asigure pentru a primi următoarele tranșe din pachetele lor de fonduri structurale. Având în vedere ratele medii de cofinanțare din statele membre, cele 7.5 miliarde de euro vor fi în măsură să declanșeze utilizarea unei finanțări structurale de aproximativ 17.5-18 miliarde de euro în întreaga UE.

Comunicatul arată că această propunere, care va fi înaintată Consiliului și Parlamentului în această săptămână, poate fi pusă în aplicare prin modificarea regulamentului comun privind fondurile structurale. 

Prin urmare, programele operaționale naționale ar urma să fie adaptate, dacă este cazul, pentru a canaliza finanțarea către domenii precum măsurile de muncă pe termen scurt, sectorul sănătății, măsurile privind piața forței de muncă și sectoarele afectate în mod deosebit de situația actuală.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 204