Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Granturi SEE și Norvegiene: Calendarul apelurilor care urmează a fi lansate în cadrul Programului de dezvoltare locală și reducerea sărăciei

Programul „Dezvoltare locală și reducerea sărăciei, creșterea incluziunii romilor”, finanțat din Granturi SEE și Granturi Norvegiene, are un buget de aproximativ 82 de milioane de euro și acoperă 5 din cele 23 de arii de program vizate de Granturile SEE și Norvegiene 2014-2020: 1.Dezvoltarea locală și reducerea sărăciei; 2.Incluziunea locală și reducerea sărăciei; 3.Drepturile omului – implementare națională; 4.Copii și tinerii la risc; 5.Bună guvernare, instituții responsabile, transparență.

Pe lângă apelurile principale aferente programului, există și două scheme de granturi mici.

a) Intervenții prioritare pentru incluziunea romilor- apel care vine în completarea apelului principal pentru incluziunea romilor, dar acordă fonduri pentru intervenții de urgență, pentru proiecte cu o viziune regională, județeană. Bugetul schemei este de 1.647.059 euro și lansarea apelului pentru această schemă se preconizează a fi în luna martie 2020.
b) Sprijin pentru dezvoltarea locală-dintr-un buget de 1.000.000 euro se dorește acordarea de fonduri către autoritățile locale pentru a-și spori capacitatea de a aplica pentru alte finanțări. Perioada de punere pentru această schemă s-a încheiat, însă conform Mihaelei Peter, Director Executiv FRDS, se dorește relansarea acestui apel, dat fiind numărul redus de aplicații depuse pentru această schemă.

Apelurile principale ale programului sunt în număr de patru, după cum urmează:

  1. Copii și tineri în situație de risc – apel care are un buget de 8.581.978 euro și a cărui perioadă de depunere s-a încheiat. Proiectele depuse în cadrul acestuia sprijină educația incluzivă și șansele egale. Aceste proiecte se află în faza de evaluare. Conform Mihaelei Peter, au fost depuse 117 proiecte, iar datorită sumelor cerute în cadrul acestora se preconizează finanțarea unui număr de aproximativ 10 proiecte.
  2. Drepturile omului – apel care are un buget de 5.868.529 euro, adresat entităților publice de la nivel național, în vederea implementării recomandărilor emise de CEDO după anul 2015 privind drepturile persoanelor cu handicap, drepturile minorităților naționale, drepturile deținuților, drepturile copiilor și drepturile femeilor din România. Acest apel se dorește a fi lansat anul viitor.
  3. Incluziunea romilor – cu un buget de 16 milioane de euro, apelul vizează promovarea incluziunii sociale, promovarea schimburilor interculturale și consolidarea capacității de sprijinire a dezvoltării în comunitățile cu un număr mare de persoane de etnie romă. Apelul este deschis în perioada 11.09.2019 – 18.12.2019.
  4. Dezvoltare locală – cu un buget de 10.090.640 euro, acest apel vizează îmbunătățirea calității și accesului la servicii sociale (educative, de sănătate, din domeniul ocupării etc.) a grupurilor dezavantajate. Acest apel este deschis în prezent, în perioada 10.09.2019-28.12.2019.

Programul „Dezvoltare locală și reducerea sărăciei, creșterea incluziunii romilor” în valoare de aproximativ 82 de milioane de euro a fost prezentat de Directorul Executiv al Fondului Român de Dezvoltare Socială (FDRS), în cadrul Seminarului de machmaking pentru dezvoltare locală, organizat la București, pe data de 19 septembrie 2019. Acest seminar a avut un scop informativ în ceea ce privește programul „Dezvoltare locală și reducerea sărăciei, creșterea incluziunii romilor” și apelurile deschise în cadrul programului, dar a oferit și posibilitatea potențialilor beneficiari de a-și găsi parteneri din statul donor.

Corina Chircea,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 2047