Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Alba: Două grădinițe din Cugir vor fi reabilitate prin POR

Aproape 100 copii de la două grădinițe din orașul Cugir, județul Alba, vor fi beneficiarii finali ai unui proiect european derulat de edili, prin care se urmărește reabilitarea spațiilor în care micuții își încep educația, pe baza fondurilor europene derulate prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Acest fapt este posibil ca urmare a semnării a proiectului în valoare totală de peste 2,8 milioane lei, având denumirea „Reabilitare, modernizare și echipare infrastructura educațională pentru învățământul preșcolar la Școala Gimnazială „Iosif Pervain” Cugir”. De această școală aparțin cele două grădinițe în cadrul cărora fondurile europene vor duce la îmbunătățirea condițiilor de pregătire timpurie a copiilor.

Orașul Cugir beneficiază de posibilitatea de a-și moderniza și extinde infrastructura de educație, inclusiv prin achiziționarea de dotări, cu fonduri din cadrul POR, Axa Prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritatea de investiții: 10.1 – Investiții în educație, și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare. Cerea de finanțare depusă și gestionată de administrația publică locală se bazează pe prevederile Obiectivului specific 10.1 cuprins în această axă de finanțare, respectiv „Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului, apel dedicat învățământului ante-preșcolar și preșcolar”.

Se vor realiza investiții constând în reamenajare și modernizarea clădirilor care sunt destinate celor două grădinițe. Investițiile se vor derula în două locații, respectiv la Grădinița cu Program Normal Nr.2, de pe str. „21 Decembrie 1989” nr.17, precum și la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 3, de pe str. „Traian Vuia” nr.1. Investițiile sunt necesare deoarece imobilele existente nu mai prezintă siguranță în exploatare sau au spații insuficiente și inadecvate pentru acest tip de educație. Obiectivul general al ambelor proiecte îl reprezintă creșterea gradului de participare a populației școlare din învățământul obligatoriu la sistemul de educație, iar obiectivele specifice ale celor două proiecte sunt foarte asemănătoare, constând în asigurarea unei oferte educaționale adecvate, accesibile și de calitate, prin dezvoltarea infrastructurii grădinițelor.

La unitatea cu program normal se va reconforma structural șarpanta și se vor lărgi golurile de uși, tâmplăria fiind apoi înlocuită cu material modern, impuse de normele actuale de proiectare. Toate instalațiile utilitare vor fi înlocuite, va fi realizată o scară exterioară, iar din punct de vedere funcțional se va realiza un sistem de ventilare a sălilor de grupă cu recuperator de căldură, se vor înlocui centralele termice existente cu unele moderne, iar în ultimul rând întreaga instituție de învățământ va fi dotată cu mobilier specific nou. Proiectul de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 3, prevede lucrări similare, la care se adaugă termoizolarea pereților exteriori, precum și a planșeelor peste parter și subsol. De asemenea, aici vor fi instalate panouri solare pentru producerea de apă caldă menajeră.

Cele două proiecte, îngemănate într-unul singur, vor fi definitivate până în 30 aprilie anul viitor, valoarea totală cererii de finanțare fiind de 2.866.374,54 lei, din care suma nerambursabilă reprezintă peste 602.000 euro (2.803.216,05 lei).

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru

Vizualizări: 124