Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Energia regenerabila în cadrul legislatiei privind schimbarile climatice

Soarele, vântul şi căldura geotermală sunt surse de energie care nu riscă să fie epuizate în viitorul apropiat şi nu emit gaze cu efect de seră. Comisia Europeană a propus un pachet de legi în care propune ca energia regenerabilă să reprezinte până în 2020 20% din consumul total de energie din UE. Raportorul Parlamentului European pentru energia regenerabilă spune că UE se îndreaptă în direcţia bună, dar că există încă puncte slabe. Dumnealui este împotriva biocombustibililor.

În martie 2007, Consiliul European a adoptat un plan energetic, de dezvoltare industrială şi abordare a schimbărilor climatice, în care propunea creşterea eficienţei energetice cu 20%, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20%, folosirea surselor de energie regenerabilă în procent de 20% din totalul de energie până în 2020 şi folosirea combustibililor biologici în procent de 10% din totalul de combustibili.

În ianuarie 2008, Comisia Europeană a propus o directivă privind energia regenerabilă, electricitatea, sistemele de încălzire şi răcire şi combustibilii biologici. Textul Comisiei propune ca statele membre să prezinte planuri de acţiune naţionale, care să monitorizeze progresul fiecăruia către obiectivele individuale, reguli legate de garanţia originii energiei în sursele regenerabile şi un sistem de durabilitate a combustibililor biologici.

Energia regenerabilă: ce şi de ce?

Energia regenerabilă foloseşte resurse naturale precum soarele, vântul, ploaia, valurile, biomasa şi căldura geotermală. Uniunea Europeană foloseşte energia regenerabilă în proporţie de 8,5% din totalul de energie (procentul variază în statele membre de la 0% - Malta - până la 39% - Suedia).

Procentul vizat de 20% ar scădea emisiile de CO2 cu 600-900 de milioane de tone pe an şi ar reduce consumul de combustibil fosil cu 200-300 de milioane de tone pe an, conform Comisiei Europene. În acelaşi timp, acesta ar duce la crearea a un milion de locuri de muncă.

Obiectivul este bun, dar textul are încă puncte slabe, spune raportorul

În cadrul Parlamentului European, directiva Comisiei Europene va fi analizată la nivelul Comisiei parlamentare pentru Industrie, cercetare şi energie. Raportorul este Claude Turmes, deputat european luxemburghez de la Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană.

„Obiectivul de folosire a energiei regenerabile în proporţie de 20% din totalul de energie până în 2020 se îndreaptă în direcţia bună“, ne-a spus domnul Turmes. Sistemul stabilirii „garanţiei originii“ energiei este însă „bazat pe legi vulnerabile“, iar textul va pune în pericol „sistemele naţionale existente de sprijinire a energiei regenerabile“, ne-a mai spus raportorul. „Trebuie să dezvoltăm un text care să asigure securitatea investiţiilor în energia regenerabilă“, a adăugat dumnealui.

Turmes: Obiectivul utilizării combustibililor biologici în proporţie de 10% trebuie anulat

„Comisia Europeană nu a avut curajul să renunţe la obiectivul utilizării combustibililor biologici în proporţie de 10% din totalul de combustibili […] noi vom avea curajul să o facem“, a spus raportorul Turmes, care speră ca Parlamentul European să sprijine înlăturarea acestui obiectiv.

Cercetări ştiinţifice recente au demonstrat „echilibrul nefast de CO2 al culturilor de sfeclă de zahăr şi grâu“ utilizate pentru producerea de combustibili biologici. „Biomasa din Europa poate fi folosită mult mai bine în sistemele de încălzire şi de producere a energiei electrice“, a spus domnul Turmes. Spre deosebire de combustibilii biologici, „folosirea biomasei în locul cărbunelui pentru generarea de energie şi căldură emite de trei sau patru ori mai puţin CO2“, a adăugat dumnealui.

Obiectivele naţionale de utilizare a energiei regenerabile

Turmes este de părere că obiectivele naţionale trebuie definite foarte bine: „Am analizat cifrele şi cred că sunt bune. Parlamentul European trebuie să aibă grijă să apere interesul european şi deputaţii europeni să nu acţioneze ca grupuri de interese naţionale“.

Raportorul vede un potenţial enorm şi în reducerea consumului de energie. „Cea mai bună energie este cea de care nu avem nevoie“, ne-a spus dumnealui.

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 83