Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Al treilea proiect de eficientizare energetică a locuințelor la Gheorgheni

În municipiul Gheorgheni peste 5000 de oameni vor beneficia de locuințe mai bine protejate și vor plati mult mai puțin pentru costurile curente de întreținere, ca urmare a reabilitării termice a încă unui lot de blocuri din oraș. Cel de-al treilea proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 pentru eficientizarea energetică a locuințelor aflate într-una dintre cele mai friguroase zone din România, a fost semnat la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia. Este vorba de cererea de finanțare pentru „Reabilitarea termică a unor blocuri de locuit din Municipiul Gheorgheni – LOT 3″, care include nouă clădiri și obține o alocare financiară nerambursabilă de peste 800.000 euro prin Prioritatea de Investiții 3.1.A ce vizează îmbunătățirea eficientei energetice a clădirilor de locuit. Valoarea totală a proiectului este de peste 6,6 milioane lei, ceea ce înseamnă că în acest municipiu se vor investi în total peste 35 milioane lei, pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit a mai mult de 1000 de familii.

Proiectul prevede realizarea lucrărilor de reabilitare termica la cinci blocuri din Cartierul Revoluției (la clădirile B, F, G, I-40 și nr.9), la două blocuri de locuințe de pe strada Bucin (nr. 3 și 12), precum și la câte un bloc de pe Bd. Lacul Roșu (nr. 5B) și Florilor (nr. 19). În total este vorba de 328 de familii, respectiv peste 1.300 de cetățeni. Creșterea performantei energetice la aceste blocuri de locuințe din municipiul Gheorgheni se va asigura prin realizarea unor lucrări care vor duce la diminuarea consumurilor energetice pentru încălzirea apartamentelor, asigurarea și menținerea climatului termic interior, limitarea pierderilor de căldură către mediul exterior, precum și ameliorarea aspectului urbanistic al localității. Practic, pe lângă termoizolarea parții opace a acestor zece blocuri (pereți, acoperișuri/terase și zona hidroizolațiilor de la fundații), se va schimba tâmplăria veche cu tâmplărie termoizolantă și se vor monta sisteme de producere a energiei electrice din surse regenerabile (panouri solare), dar și înlocuirea becurilor clasice cu becuri cu consum redus de energie.

Bugetul acestui proiect prevede o sumă totală de 6,663,118.29 lei, pentru realizarea tuturor lucrărilor, până în data de 31 iunie 2021. Din aceasta sumă, o parte sunt cheltuieli eligibile, respectiv care pot fi decontate din resurse publice și o altă parte sunt cheltuieli neeligibile, pentru activități conexe și diferite avize. Din suma totală a cheltuielilor eligibile, 60% sunt sume nerambursabile alocate de către Autoritatea de Management a POR din fonduri europene, respectiv 3.771.504,61 lei (circa 824.480 euro), restul reprezentând contribuția locatarilor și a municipalității.

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru

Vizualizări: 123