Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POIM: S-au lansat primele apeluri de proiecte pe sectorul de apa si apa uzata!

Ministerul Fondurilor Europene, in calitate de AM pentru Programul Operational Infrastructura Mare 2014 – 2020, a lansat in cadrul conferintei de presa de astazi, 28 martie 2016, Ghidul solicitantului privind dezvoltarea infrastructurii integrate de apa si apa uzata si primele patru apeluri de propuneri de proiecte aferente Axei prioritare 3 ”Dezvoltarea infrastructurii de mediu in conditii de management eficient al resurselor” .

Prin acest ghid se asigura continuarea investitiilor in infrastructura de mediu realizate prin programele de preaderare si Programul Operational Sectorial Mediu 2007-2013. Principalul obiectiv al proiectelor este acela de a asigura ca majoritatea localitatilor dispun de alimentare cu apa si canalizare conform normelor prevazute de directivele europene.

Cele patru apeluri de propuneri de proiecte lansate vizeaza urmatoarele tipuri de actiuni: proiecte integrate noi de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata (extinderea spre mediul rural a ariei de operare, in vederea conformarii noilor aglomerari vizate) si proiecte integrate fazate de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata (care asigura continuarea investitiilor aprobate in perioada 2007-2013 prin POS Mediu si nefinalizate pana la finalul anului 2015, aprobate ca proiecte fazate prin decizie a Comisiei Europene). Alte doua tipuri de actiuni sunt dezvoltarea unui laborator national pentru imbunatatirea monitorizarii substantelor deversate in ape si a calitatii apei potabile si sprijin pentru pregatirea portofoliului de proiecte aferent perioadei 2014-2020 si post 2020 (dupa caz).

Descarca Ghidul Solicitantului

Beneficiarii eligibili
pentru apeluri de propuneri de proiecte mentionate sunt operatorii regionali din sectorul de apa/ apa uzata si Primaria Municipiului Bucuresti (pentru proiecte integrate noi de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata, proiecte integrate fazate de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata si sprijin pentru pregatirea portofoliului de proiecte aferent perioadei 2014-2020 si post 2020) si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor in parteneriat cu Administratia Nationala ”Apele Romane” si Ministerul Sanatatii (pentru dezvoltarea unui laborator
national pentru imbunatatirea monitorizarii substantelor deversate in ape si a calitatii apei potabile).

Bugetul apelurilor are o valoare totala de peste 12,7 miliarde lei (alocare neta fara rezerva de performanta), din care circa 12,6 miliarde lei pentru proiecte integrate noi de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata, proiecte integrate fazate de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata si sprijin pentru pregatirea portofoliului de proiecte aferent perioadei 2014-2020 si post 2020 si peste 89 milioane lei pentru dezvoltarea unui laborator national pentru imbunatatirea monitorizarii substantelor deversate in ape si a calitatii apei potabile.

Tipul apelului este apel de proiecte pe baza de lista de proiecte prioritare sau preidentificate, iar termenul de depunere este data de 31.12.2018.

La nivelul AM POIM si al beneficiarilor sunt in pregatire 44 proiecte de infrastructura de apa si apa uzata, in valoare de cca. 6 miliarde de euro. Acestora li se adauga si 22 proiecte fazate spre care vor fi orientate cca. 550 mil. euro din alocarea pentru acest sector.

Investitiile din POIM sunt orientate spre sisteme de apa si canalizare regionale, care pot deservi o arie geografica mai mare, cu costuri mai mici decat daca s-ar fi utilizat un sistem national. Din cele 4,47 mld. euro orientate spre sectorul de mediu alocate POIM, 3 mld. euro vizeaza infrastructura de apa.

Ghidul are un impact extrem de mare asupra imbunatatirii nivelului de trai al populatiei in Romania, asigurand un grad de civilizatie adecvat statutului de stat membru al Uniunii Europene, investitiile fiind orientate spre bunastarea populatiei si dezvoltarea societatii. In acelasi timp, acestea contribuie la indeplinirea angajamentelor asumate prin Tratatul de Aderare pentru acest sector, pentru neindeplinirea carora Romania risca sa plateasca amenzi uriase pentru neconformarea cu prevederile acquis-ului european.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 703