Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Secretar de stat MDRAP: Investitiile prin POR au dat rezultatele cele mai bune acolo unde bugetul local nu permitea finantari de amploare

Sirma Caraman, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), a participat la reuniunea Consiliului Director al Asociatiei Oraselor din Romania (AOR). Printre temele de discutie s-a aflat accesul oraselor la programele cu finantare europeana in exercitiul financiar 2014-2020.

„POR si POCA sunt doua dintre programele gestionate de Ministerul Dezvoltarii in perioada 2014-2020 care se adreseaza in mare parte dezvoltarii oraselor si modernizarii administratiei publice. Sunt programe pentru care am inceput deja implementarea efectiva, avem apeluri de proiecte lansate si ghiduri ale solicitantului in consultare publica. Este o oportunitate pentru AOR sa contribuie la acest proces, de aceea reinnoim invitatia noastra pentru o colaborare activa cu ministerul”, a declarat Sirma Caraman.

Demnitarul MDRAP i-a incurajat pe cei prezenti sa initieze proiecte cu finantare europeana, aratand cateva dintre avantajele acestor finantari rezultate din evaluarea perioadei de programare 2007-2013. Astfel, ultimele studii de evaluare a impactului realizate pentru POR 2007-2013 arata ca programul a avut o contributie pozitiva semnificativa in orasele in care s-au implementat proiecte: numarul mediu al persoanelor angajate este mai mare cu 8,31% iar rata somajului cu 0,89% mai mica, dublarea ratei imigratiei, atractivitate pentru investitori. La capitolul infrastructura de educatie - investitiile prin POR au dat rezultatele cele mai bune acolo unde bugetul local nu permitea finantari de amploare. Astfel, in localitatile sarace, gradul de dotare cu logistica in scolile generale care au beneficiat de finantare este cu 5,6% mai mare decat in celelalte. Foarte important este ca exista si un efect de propagare a rezultatelor pentru investitiile POR. De exemplu, de scolile modernizate sau dotate cu fonduri europene beneficiaza si alti elevi din aceeasi localitate, nu doar cei din scoala vizata de investitii (laboratoare moderne de limbi straine, stiinte si informatica, centrele de arta sau facilitatile pentru practicarea sporturilor).

Un alt punct pe ordinea de zi l-a reprezentat echilibrarea bugetelor locale. "Suntem deschisi la propunerile dumneavoastra pentru o noua formula de echilibrare. O varianta ar fi sa ne prezentati varianta agreata de AOR, pe care sa o definitivam impreuna, sa realizam diverse simulari, pentru a gasi cea mai buna formula", a anuntat Sirma Caraman. Secretarul de stat al MDRAP a invitat AOR sa participe la acest proces: "Este nevoie sa fiti activi in tot ce inseamna consultare publica, pentru ca rezultatele muncii noastre din ministere sa se plieze si pe nevoile oraselor din toate categoriile".

Primarii de orase au ridicat si problema plafonului pentru cheltuieli de personal, stabilit conform Legii responsabilitatii fiscale, care nu acopera plata salariilor din administratia publica locala pana la sfarsitul anului in curs. MDRAP va analiza propunerile formulate pe aceasta tema.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 136