Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeana: Patru recomandari specifice pentru Romania

Recomandarile specifice, adresate Romaniei de Comisia Europeana, se refera la patru sectoare mari, si anume: stabilitate macroeconomica, bugetar (inclusiv impozitare), social (respectiv, piata muncii, educatie si sanatate) si de guvernanta corporativa.

In termeni practici, ele au in vedere:

  • pentru sectorul stabilitatii macroeconomice - finalizarea programului de asistenta financiara UE/FMI.
  • in ce priveste politica bugetara si impozitarea – (i) limitarea abaterii de la obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO), in 2015, la maximum 0,25% din PIB si revenirea, in 2016, la obiectivul pe termen mediu; (ii) implementarea strategiei de respectare a obligatiilor fiscale si consolidarea sistemelor de control pentru a combate munca nedeclarata; (iii) continuarea procesului de egalizare a varstei de pensionare pentru barbati si femei.
  • in sectorul social:
    • Piata muncii – (i) intarirea masurilor privind piata fortei de munca, in special in cazul tinerilor neinregistrati, precum si al somajului pe termen lung; (ii) asigurarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca cu personal adecvat; (iii) determinarea, in consultare cu partenerii sociali si in conformitate cu practicile nationale, de orientari clare privind stabilirea transparenta a salariului minim; (iv) introducerea venitului minim de insertie pe piata muncii.
    • Educatie – (i) cresterea ofertei si calitatii serviciilor de educatie si ingrijire a copiilor prescolari, in special in cazul romilor; (ii) adoptarea strategiei nationale pentru reducerea parasirii timpurii a scolii.
    • Sanatate - implementarea in continuare a Strategiei Nationale de Sanatate 2014-2020, pentru a remedia aspecte precum gradul redus de accesibilitate, nivelul scazut de finantare si ineficienta resurselor.
  • in domeniul companiilor de stat - adoptarea legii privind reformarea guvernantei corporative a acestora.

Pe ansamblul Uniunii, recomandarile reflecta urmatoarele prioritati:
  • stimularea investitiilor pentru a sprijini cresterea viitoare;
  • realizarea unor reforme structurale ambitioase pe pietele produselor, serviciilor si fortei de munca menite sa duca la cresterea productivitatii, competitivitatii si investitiilor;
  • continuarea politicilor bugetare responsabile care asigura echilibrul intre stabilizarea pe termen scurt si sustenabilitatea pe termen lung; si,
  • imbunatatirea politicii de ocupare a fortei de munca si a protectiei sociale.

Urmatoarele etape


Ministrii din UE vor discuta recomandarile specifice fiecarei tari in luna iunie, urmand ca sefii de stat sau de guvern sa le aprobe in reuniunea Consiliului European din 25-26 iunie. Ele vor fi adoptate oficial in luna iulie.

Dupa adoptare, statele membre au responsabilitatea de a le pune in aplicare, incluzandu-le in politicile nationale si in planurile lor bugetare pentru 2015¬/2016.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 132