Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Regio a adus Brasovului beneficii de multe milioane de euro

La jumatatea lunii decembrie jurnalistii din Regiunea Centru au fost invitati de ADR Centru la o noua vizita pe teren, pentru a vedea cum si pentru ce s-au alocat fondurile Regio, pe raza municipiului Brasov. Inceput la sediul CCI Brasov, periplul presei a inclus initiative realizate cu fonduri europene in domeniul social, pentru imbunatatirea mobilitatii populatiei si a infrastructurii de transport, dar si pentru sustinerea mediului privat.

Primul punct vizitat a fost unul dintre proiectele sociale importante de pe raza Polului de crestere, Centrul Multifunctional de Servicii Sociale. Aici, participantii au observat cum s-a reabilitat, in mai putin de un an si jumatate, cu o suma totala de peste 2,4 milioane euro, din care circa 1,9 milioane nerambursabili, infrastructura unui centru pentru furnizarea de servicii sociale. S-au reabilitat si modernizat peste 5300 mp ai unei cladiri, care a reintrat astfel in atentia cetatenilor si unde lucreaza acum 115 oameni, in conditii cu adevarat de nivel european.

A doua oprire din acest periplu l-a reprezentat un centru intermodal de transport, practic unul dintre cele cinci puncte cu totul noi aparute pe harta municipiului Brasov, in cadrul proiectului ”Amenajare de statii capat de linie pentru mijloacele de transport in comun”. Aceste cinci puncte sunt destinate sa se alinieze noilor tendinte de dezvoltare a Zonei metropolitane Brasov. Noile capete de linii formeaza noduri de transfer, atat pentru populatia din cartiere, cat si pentru populatia care locuieste in imprejurimile municipiului. In fiecare statie sunt construite cladiri care vor asigura servicii de tiketing, birouri de relatii cu publicul, grupuri sanitare, sali de asteptare. Intregul proiect a avut o valoare de aproape 8 milioane euro, din care 6,2 milioane sunt nerambursabili. Dupa doar un an de la inceperea lucrarilor, din primele zile ale lui 2015, brasovenii vor beneficia de aceste noi facilitati de transport.

Cel mai interesant proiect pentru mass media, dar si pentru reprezentantii administratiei publice locale, l-a constituit Centrul de afaceri din Ghimbav, ”Ice Logistic Park”, dezvoltat pe o suprafata de peste 3500 mp, de SC Keller Steak House SRL. Parcul logistic pentru firmele din sectorul productiei si distributiei de alimente la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru, precum si dotarile de exceptie existente aici i-au impresionat pe toti cei prezenti. Beneficiarul acestui proiect, a carui valoare totala a fost de aproape 10 milioane euro, din care peste 5,2 milioane nerambursabili, a estimat ca in foarte scurt timp cladirea cu 2 etaje va adaposti peste 26 de IMM din domeniul alimentar, sau al logisticii. Centrul a fost realizat intr-un timp record, putin peste doi ani, si este singurul de acest fel din Transilvania, iar sistemul de software utilizat in managementul logisticii este unic in tara!

Vizitele noastre alaturi de jurnalisti nu au alt rol decat de a promova beneficiile utilizarii resurselor nerambursabile europene pentru dezvoltare. In vizita noastra de azi am beneficiat nu numai de sprijinul administratiei publice locale, dar si de sustinerea Camerei de Comert si Industrie, precum si de deschiderea de care a dat dovada o firma privata pentru a prezenta deschis, cu cartile pe fata, rezultatele la care s-a ajuns in urma derularii de proiecte europene. Poate, la final totul pare usor, dar ziaristii au avut ocazia sa discute direct cu beneficiarii de fonduri, sa-si faca o idee mai aproape de realitate despre ceea ce inseamna sa beneficiezi de un asemenea sprijin. Fondurile europene, programul REGIO, sunt lucrul cel mai bun, ce este valorificat in Regiunea Centru. Din cele 1200 de proiecte depuse in intreaga regiune, avem contractate 483, ce atrag peste 580 milioane euro, ca sume nerambursabile. Aspectul important este ca valoarea tuturor proiectelor depuse a fost de aproape 4 ori mai mare decat alocarea de care a beneficiat regiunea, adica 1,77 miliarde euro, fata de circa 480 milioane alocate. Asta spune mult despre necesarul de finantare. Ne bucuram ca municipiul Brasov, pol de crestere in regiune, atrage foarte bine resursele nerambursabile pentru dezvoltare. Si ne bucuram ca exista premisele ca gradul de absorbtie in acest oras si in intreaga Regiune Centru sa creasca mult peste aproximativ 60% cat este in prezent. Astfel, punem bazele noii perioade de finantare, care va debuta cat de curand, pentru care suntem pregatiti cu noi proiecte de impact in viata social-economica”, a declarat, dupa vizita cu presa din Brasov, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Pe parcursul vizitei, participantilor le-au fost oferite informatii privind stadiul implementarii Programului Operational Regional 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru, pentru a sublinia evolutia proiectelor si modul cum sunt cheltuite fondurile nerambursabile. Vizita a fost completata si cu o sesiune de prezentari ale reprezentantilor Consiliului Judetean Brasov, dar si ai Primariei municipiului Brasov, referitoare la strategia si viziunea de dezvoltare a acestei zone din Regiunea Centru, precum si a celor mai importante proiecte realizate cu fonduri europene. Alte puncte vizitate de jurnalisti au fost proiectele pe care municipalitatea brasoveana le-a prezentat in momentul finalizarii lucrarilor, la pasajele rutiere Independentei si Fartec, precum si la drumurile de acces in zona economica Coresi. Fisele sintetice ale tuturor acestor investitii au fost puse la dispozitia presei.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 127