Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a adoptat Memorandumul de intelegere intre MMDD si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare

Guvernul a adoptat Memorandumul de intelegere intre MMDD si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare

La propunerea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Guvernul Romaniei a adoptat in sedinta de miercuri, 22 august 2007 Memorandumul privind aprobarea negocierii si semnarii “Memorandumului de Intelegere intre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare in Romania privind revizuirea Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila, avand in vedere obiectivele Strategiei Revizuite pentru Dezvoltare Durabila a Uniunii Europene”.

Consiliul European a adoptat in 2001 prima Strategie pentru Dezvoltare Durabila a UE, care, in iunie 2006 a fost revizuita tinand seama de tendintele nedurabile ale dezvoltarii la nivel european, precum si de cresterea numarului statelor membre. Acest document stabileste o strategie unica, coerenta privind modul in care Uniunea Europeana isi va respecta mai eficient angajamentul sau pe termen lung de a raspunde provocarilor dezvoltarii durabile.

Astfel, s-a prevazut ca toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa faca eforturi sa armonizeze strategiile nationale pentru dezvoltare durabila in conformitate cu obiectivele si tintele stabilite la nivel european.
Tinand seama de aceste decizii la nivelul UE, in septembrie 2006, fostul Minister al Integrarii Europene a lansat procesul de revizuire a Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila (SNDD) ulterior, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) preluand coordonarea procesului de elaborare, adoptare si de urmarire a implementarii SNDD.

In cadrul acestei colaborari, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile are o serie de responsabilitati, printre care si facilitarea accesului Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) la toate datele statistice si informatiile disponibile necesare pentru implementarea proiectului, transmiterea scrisorilor catre agentiile guvernamentale si ministere pentru formarea grupurilor de lucru ale proiectului, analizarea documentelor suport, puse la dispozitie de expertii PNUD dar si initierea si promovarea oricaror documente necesare implementarii proiectului.

De asemenea, MMDD va asigura alocare din buget a sumelor necesare proiectului pe baza prevederilor acestui Memorandum precum si a bugetului si programului de lucru incluse in Documentul de Proiect dar si implementarea proiectului, ca Agentie de Executie, asa cum este precizat in Documentul de Proiect.

Sursa: Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Vizualizări: 80