Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania – printre inovatorii „modesti” ai Uniunii Europene

Performantele in materie de inovare din UE s-au imbunatatit de la an la an, in ciuda crizei economice care continua, dar discrepantele in materie de inovare intre statele membre sunt in crestere.

Acesta este rezultatul tabloului de bord al Uniunii inovarii editia 2013 al Comisiei Europene, un clasament al statelor membre ale UE. In timp ce cele mai inovatoare tari si-au imbunatatit in continuare performantele, altele au inregistrat o lipsa a progreselor.

Clasamentul global din cadrul UE ramane relativ stabil, pe primul loc aflandu-se Suedia, urmata de Germania, Danemarca si Finlanda. Estonia, Lituania si Letonia sunt tarile care s-au imbunatatit cel mai mult fata de anul trecut. Factorii determinanti ai cresterii inovarii in UE includ IMM-urile si comercializarea inovatiilor, alaturi de excelente sisteme de cercetare. Cu toate acestea, diminuarea activitatilor comerciale si a investitiilor in capital de risc din perioada 2008-2012 a influentat negativ performantele in materie de inovare.

Antonio Tajani, vicepresedinte al Comisiei Europene, comisar pentru industrie si antreprenoriat, a declarat: „Rezultatele din acest an arata ca, in unele parti ale Europei, criza economica a avut un impact negativ asupra activitatii de inovare. Investitiile in inovare sunt esentiale daca dorim sa ne mentinem competitivitatea mondiala si sa relansam cresterea economica in Europa. Este nevoie sa incurajam antreprenoriatul, deoarece IMM-urile au fost un motor esential al inovarii.”

Comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Inovarea ar trebui sa fie in prezent in centrul agendelor politice ale tuturor statelor membre. Ultimul nostru raport privind situatia Uniunii inovarii, publicat tot astazi, arata ca am facut progrese in 2012 in cazul unora dintre produsele de valoare ridicata, cum ar fi brevetul unitar si noile norme pentru fondurile cu capital de risc, dar trebuie sa mergem mai departe pentru a evita o divizare in domeniul inovarii in Europa.”

De asemenea, Comisia Europeana a publicat un raport complementar tabloului de bord. Potrivit raportului privind situatia Uniunii inovarii, Comisia si-a indeplinit deja in mare parte angajamentele emblematice privind Uniunea inovarii.

Context

Tabloul de bord al Uniunii inovarii editia 2013 plaseaza statele membre in urmatoarele patru grupe de tari:

  • Lideri in domeniul inovarii: Suedia, Germania, Danemarca si Finlanda inregistreaza performante cu mult peste media UE.
  • Tari aflate la nivelul imediat urmator: Olanda, Luxemburg, Belgia, Marea Britanie, Austria, Irlanda, Franta, Slovenia, Cipru si Estonia inregistreaza performante peste media UE.
  • Inovatori moderati: Italia, Spania, Portugalia, Republica Ceha, Grecia, Slovacia, Ungaria, Malta si Lituania inregistreaza performante sub media UE.
  • Inovatori modesti: Performantele Poloniei, Letoniei, Romaniei si Bulgariei sunt cu mult sub media UE.
 

Sursa: Comisia Europeana

Care sunt motivele pentru care liderii in domeniul inovarii au succes?

Cele mai inovatoare tari din UE au in comun o serie de puncte forte ale sistemelor lor nationale de cercetare si inovare, inclusiv un rol esential pentru eforturile intreprinderilor in domeniul inovarii si cele din sectorul invatamantului superior. Sectoarele de activitate ale tuturor liderilor din domeniul inovarii inregistreaza performante foarte bune in ceea ce priveste cheltuielile legate de cercetare si dezvoltare (C&D) si cererile de brevet. Acestia au in comun, de asemenea, un sector bine dezvoltat al invatamantului superior si legaturi puternice intre industrie si stiinta.

Comparatii internationale cu UE

O comparatie cu alte tari europene confirma pozitia Elvetiei ca lider general in domeniul inovarii, care depaseste in permanenta performantele tuturor tarilor UE. Rezultatele din acest an arata de asemenea, din nou, ca SUA, Coreea de Sud si Japonia sunt in avans fata de UE in ceea ce priveste performantele.

Avansul Coreei de Sud fata de UE este in crestere, dar din 2008, UE a fost in masura sa reduca aproape jumatate din decalajul fata de SUA si Japonia. UE este inca mult in urma fata de liderii mondiali in special in ceea ce priveste cheltuielile intreprinderilor in domeniul C&D, publicatiile in comun ale sectorului public si privat, brevetele si invatamantul tertiar. UE continua sa aiba rezultate mai bune decat Australia, Canada, Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud.

Acest avans a fost in scadere in comparatie cu China, a ramas stabil in comparatie cu celelalte tari BRICS si a fost in crestere in comparatie cu Australia si Canada.

Tabloul de bord al Uniunii inovarii editia 2013 se bazeaza in prezent pe 24 de indicatori, care sunt grupati in trei categorii principale si 8 dimensiuni:
  • „mijloacele”, adica elementele fundamentale care permit inovarea (resurse umane, sisteme de cercetare deschise, excelente si atractive, precum si finantare si asistenta);
  • „activitatile intreprinderilor, care indica eforturile in materie de inovare ale intreprinderilor europene (investitii ale intreprinderilor, colaborari si antreprenoriat, capital intelectual); precum si
  • „rezultatele”, care arata cum se traduc acestea in beneficii pentru intreaga economie (inovatori si efecte economice, inclusiv ocuparea fortei de munca).

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 140