Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Peste 3 saptamani vor fi lansate primele licitatii pentru proiectele finantate prin POR



Marti, 3 iulie, a avut loc o intalnire informala cu presa pe tema Programului Operational Regional organizata de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor. La aceasta reuniune, ministrul dezvoltarii, Laszlo Borbely si dl. Gabriel Friptu, Director General - Dezvoltare Regionala in cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, au prezentat ultima varianta a Programului Operational Regional (POR) si au raspuns la intrebarile celor prezenti.

Conform declaratie ministrului Laszlo Borbely in cadrul vizitei in Romania a Comisarului European pentru Politica Regionala, Danuta Hubner, pe 12 iulie se va semna, la Bucuresti, Cadrul Strategic National de Referinta, iar a doua zi pe 13 iulie, in cadrul unei festivitati, va fi semnat la Sibiu Programul Operational Regional. La scurt timp dupa aceasta data in cursul lunilor iulie - septembrie vor fi lansate cereri de proiecte pentru majoritatea domeniilor de interventie cuprinse de cele sase axe prioriate POR.

Clarificarile din cea de-a doua parte a intalnirii au vizat in principal componenta si atributiile Comitetului de Monitorizare POR si a Comitetelor Regionale de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC), precum si unele aspecte tehnice legate de accesarea fondurilor structurale prin POR.

Comitetul de Monitorizare va fi compus din 1/3 reprezentanti ai ministerelor, 1/3 reprezentanti ai Consiliilor de Dezvolatre Regionala si 1/3 reprezentanti ai societatii civile, mediului academic si mediului de afaceri. Comitetul de Monitorizare aproba criteriile de selectie, analizeaza stadiul implementarii si aproba realocari de fonduri.

CRESC va functiona la nivel regional fiind compus din reprezentati ai fiecarui judet atat din sectorul public, cat si din cel privat ca membrii cu drept de vot si observatori din cadrul Autoritatilor de Management. Componenta nominala a CRESC se decide la nivel local de catre Comitetul de Dezvoltare Regionala. Aceasta structura evalueaza gradul in care proiectele pot contribui la atingerea obiectivelor strategiilor de dezvoltare a regiunilor (rol deliberative), intervenind in evaluare dupa ce proiectele trec de etapa de expertiza tehnica. Acest comitet selecteza proiectele ce vor fi recomandate spre finantare Autoritatii de Management respectiv MDLPL.

Pe POR Ghidurile se vor lansa la nivelul fiecarui domeniu de interventie. Cel mai probabil pe 25 iulie va fi lansata licitatia pentru proiecte in cadrul axei 2 - Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport, aceasta avand deja un portofoliu de 30 de proiecte gata de implementare. Vor urma in lunile august si septembrie axele trei, patru si cinci. Axa I dedicata centrelor urbane va fi disponibila la inceputul anului viitor.

Procedura de licitatie pentru proiecte va fi una deschisa, doar pentru IMM-uri in cadrul axei IV prima solicitare va fi cu termene limita de depunere a proiectelor.

Termenul de procesare a cererilor de finantate prin fonduri alocate prin POR va fi intre 60 si 120 de zile. Cererea de rambursare se va face lunar, banii insa intra in contul beneficiarului in maxim 90 de zile de la momentul depunerii cererii.

Vizualizări: 89