Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Potrivit Raportului publicat de CE, Romania risca sanctiuni financiare in agricultura

Comisia Europeana a publicat miercuri, 27 iunie, rapoartele sale privind progresele inregistrate de Bulgaria si Romania referitor la respectarea masurilor de acompaniere decise de Comisia Europeana in momentul aderarii celor doua tari la Uniunea Europeana. Comisia constata ca au fost depuse eforturi reale si s-au inregistrat unele progrese ca urmare a activitatii legislative intense desfasurate de guvernele celor doua tari, dar acum acestea ar trebui sa se axeze pe punerea in aplicare. Rapoartele se axeaza in principal asupra reformei judiciare si asupra luptei impotriva coruptiei si criminalitatii organizate. Acestea subliniaza ca este nevoie de un angajament politic sustinut si de o punere in aplicare efectiva pentru a putea realiza integral obiectivele stabilite in momentul aderarii. Rapoartele prezinta o serie de masuri concrete de urmat. Acestea includ planuri de actiune care sa fie elaborate de cele doua state membre, stabilirea domeniilor catre care sa fie directionate fondurile disponibile, sprijinirea in continuare a consolidarii institutionale de catre Comisie, precum si acordarea de asistenta din partea celorlalte state membre.

Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat: „Aceste rapoarte sunt o analiza a situatiei existente - ele indica modul in care guvernele Bulgariei si Romaniei abordeaza reforma judiciara, lupta impotriva coruptiei si criminalitatea organizata. Ambele guverne sunt de acord ca trebuie sa le demonstreze propriilor cetateni si celorlalte state membre ale UE ca depun eforturi reale pentru eficientizarea sistemului judiciar si combaterea coruptiei. Rapoartele arata faptul ca se inregistreaza intr-adevar progrese, insa acum nu trebuie sa se mai puna accentul pe adoptarea legilor, ci pe punerea lor in aplicare. Desi in acest stadiu Comisia nu propune clauze de salvgardare, vom ramane vigilenti. Realizarea schimbarilor suplimentare necesare cere un angajament pe termen lung. Vom coopera in parteneriat cu Bulgaria si Romania si vom continua sa elaboram periodic rapoarte.”

Vicepresedintele Comisiei Europene, dl Franco Frattini, comisar pentru justitie, libertate si securitate, a declarat: „Rapoartele se bazeaza pe fapte si sunt corecte. Acestea prevad in mod clar ca ambele guverne au dat dovada de bune intentii si de hotarare in ceea ce priveste angajamentul pe care si l-au asumat in procesul reformei judiciare si in eliminarea coruptiei din sistem. Sunt in curs de adoptare acte legislative, precum si dispozitiile institutionale si constitutionale necesare. Totusi, aceste eforturi trebuie consolidate, in special in domeniul luptei impotriva coruptiei. Sunt necesare rezultate mai concrete, aducerea in fata justitiei a persoanelor care incalca legea si pronuntarea unor hotarari judecatoresti disuasive. ”

in ceea ce priveste Romania, Comisia a analizat situatia in domeniul fondurilor agricole si al sigurantei alimentelor, domenii in care Comisia a considerat ca este nevoie de o atentie speciala dupa aderare. Rapoartele cuprind, de asemenea, o evaluare detaliata a progreselor realizate de Romania in ceea ce priveste cele patru obiective stabilite de Comisie in decembrie 2006 in domeniile reformei judiciare si luptei impotriva coruptiei. Comisia concluzioneaza ca Romania a continuat sa faca progrese in privinta remedierii slabiciunilor care ar putea impiedica aplicarea eficienta a legislatiei, politicilor si programelor UE, dar este nevoie de o punere in aplicare hotarata a acestora pentru a garanta schimbari ireversibile. Pentru un rezumat mai detaliat al raportului privind Romania click aici.

Masurile de acompaniere pentru Bulgaria si Romania vizeaza fondurile agricole UE, siguranta alimentelor, siguranta aeriana (numai in cazul Bulgariei), reforma judiciara, lupta impotriva coruptiei (si a criminalitatii organizate, in cazul Bulgariei). Rapoartele Comisiei realizeaza o evaluare sumara a progreselor inregistrate in toate aceste domenii, acordand o atentie deosebita reformei judiciare, luptei impotriva coruptiei si criminalitatii organizate. Rapoartele se bazeaza pe informatiile furnizate de guvernele bulgar si roman, de Comisie si de misiunile diplomatice ale statelor membre in cele doua tari, precum si de organizatiile societatii civile, de asociatii si de rapoartele de specialitate.

La 1 ianuarie 2007, Comisia a instituit un mecanism de cooperare si verificare pentru a evalua angajamentele asumate de Bulgaria si Romania in domeniul reformei judiciare, al luptei impotriva coruptiei si criminalitatii organizate. Comisiei i s-a cerut sa intocmeasca periodic rapoarte privind masurile de acompaniere. in cazul mecanismului de cooperare si verificare, au fost cerute rapoarte semestriale, incepand din iunie 2007.

Puteti accesa textul integral al Raportului pentru Romania aici.

Sursa: Infoeuropa

Vizualizări: 69