Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiecte de reabilitare a locuintelor finantate din FEDR

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, László BORBÉLY, a participat in perioada 25 - 26 iunie 2007, la reuniunea ministrilor responsabili cu dezvoltarea regionala din tarile membre ale Grupului Visegrád (Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia), Romania si Bulgaria care a avut loc la Sliaè, Slovacia. Conferinta ministrilor a avut ca tema „demersul comun al tarilor Grupului de la Visegrad, precum si al Bulgariei si Romaniei pentru ca finantarea proiectelor de reabilitare a locuintelor din FEDR sa nu intre sub incidenta regulilor ajutorului de stat”.

Reuniunea s-a finalizat cu semnarea unei declaratii comune prin care tarile semnatare se angajeaza sa continue demersurile pe langa Comisia Europeana, astfel incat finantarea proiectelor pentru reabilitarea locuintelor din Fondul European de Dezvoltare Regionala sa nu intre sub incidenta regulilor ajutorului de stat. in acest sens, tarile participante au decis sa creeze un grup de lucru care sa aduca noi argumente in sprijinul acestei initiative comune, bazate pe analize nationale ale fondului de locuinte.

Avand in vedere situatia locativa din Romania, ministrul László BORBÉLY a subliniat in cadrul reuniunii ca Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor are in vedere ca la revizuirea Programului Operational Regional sa introduca in cadrul Axei prioritare de dezvoltare urbana o masura destinata reabilitarii locuintelor, ceea ce va presupune elaborarea unui program distinct, cu un sistem de implementare bine definit.

Ministrul László BORBÉLY a explicat necesitatea unui astfel de program, aducand ca argument faptul ca majoritatea imobilelor din Romania au o vechime intre 15 si 55 de ani si sunt slab izolate termic. „Cea mai mare parte a populatiei locuieste in imobile multifamiliale, aflate intr-un stadiu ridicat de deteriorare. Astfel, in ceea ce priveste incalzirea centrala si apa calda, consumul populatiei este de doua ori mai ridicat decat in Uniunea Europeana. Dat fiind venitul scazut al populatiei, fondurile nerambursabile ale Uniunii Europene au o importanta deosebita pentru realizarea proiectelor de reabilitare termica a locuintelor”, a declarat ministrul László BORBÉLY in cadrul reuniunii.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor

Vizualizări: 97