Ești membru? Cont nou / Autentificare

Fisa Proiect POIM 3.2 Sprijin pentru operatorii regionali pentru digitalizarea infrastructurii de apă și apă uzată

Beneficiari eligibili

  • Operator Regional de apă/apă uzată/irigații

Informații despre apel

Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020

Axa prioritară 3. Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor

Prioritatea de investiții 6.ii Investiții în sectorul apei, pentru a îndeplini cerințele acquis- ului de mediu al Uniunii Europene și pentru a răspunde unor nevoi de investiții identificate de statele membre care depășesc aceste cerințe cuprinde

Obiectivul Specific 3.2. Creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populației

 Instituirea unor măsuri pentru proiectele de infrastructură de apă și apă uzată, în vederea digitalizării infrastructurii operate de către operatorii regionali

Obiectiv

În cadrul acestui obiectiv specific se vizează inclusiv măsuri de digitalizare necesare pentru eficientizarea si sustenabilitatea investițiilor în sectorul de apă/apă uzată (automatizări, SCADA, GIS, contorizări, controlul pierderilor, laborator analiză/prelucrare date etc.).

 Principala acțiune vizată presupune măsuri necesare pentru eficientizarea și sustenabilitatea investițiilor în sectorul de apă și apă uzată.  Acestea vor permite accelerarea deciziilor pentru îmbunătațirea calitatii serviciului menținând parametrii principali (presiune, debit, calitate) la un nivel potrivit, contribuind la atingerea  obiectivelor directivelor din sectorul de apă și apă uzată.

Principalele rezultate urmărite prin promovarea investiţiilor în domeniul apei şi apei uzate vizează realizarea angajamentelor ce derivă din directivele europene privind epurarea apelor uzate (91/271/EEC) şi calitatea apei destinate consumului uman (Directiva 98/83/CE):

-              ape uzate urbane colectate și epurate (din perspectiva încărcării organice biodegradabile) pentru toate aglomerările mai mari de 2.000 l.e. şi

-              serviciu public de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiţii de siguranţă    şi protecţie a sănătăţii, extins la populația din localitățile cu peste 50 locuitori

Grup țintă

Grupul țintă este reprezentat de operatorii regionali de apă și implicit de populația urbană și rurală din aria de operare.

Condiții de eligibilitate

Solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele condiții de natură instituţională, legală şi financiară:

Beneficiarilor eligibili sunt:

  • Operatorii Regionali (OR) de Apă, definiți prin Legea nr. 51/2006 privind serviciile comunitare de utilități publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă și canalizare, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care au beneficiat anterior/beneficiază de finanțare dedicată sectorului de apă și apă uzată în cadrul POS Mediu/POIM (proiecte de sprijin pentru pregătirea aplicatiei de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru proiecte regionale de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata, proiecte de investitii).

a. Solicitantul nu se încadrează într-una din situaţiile de mai jos:

- este în incapacitate de plată/ în stare de insolvenţă, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 46/2013 privind criza financiară și insolvența unităților administrative teritoriale, respectiv conform Legi nr. 85/2014 privind procedura insolvenței, cu modificările și completările ulterioare, după caz;

- este în stare de faliment, lichidare, are afacerile conduse de un administrator judiciar sau activităţile sale comerciale sunt suspendate ori fac obiectul unui aranjament cu creditorii sau este într-o situaţie similară cu cele anterioare, reglementată prin lege, ori face obiectul unei proceduri legale pentru declararea sa în stare de faliment, lichidare, conducerea afacerilor de un administrator judiciar sau activităţile sale comerciale sunt suspendate ori fac obiectul unui aranjament cu creditorii;

- nu şi-a îndeplinit obligaţiile de plată a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor de asigurări sociale către bugetele componente ale bugetului general consolidat, și bugetului local în conformitate cu prevederile legale în vigoare în România;

- a suferit condamnări definitive din cauza unei conduite profesionale îndreptată împotriva legii, decizie formulată de o autoritate de judecată ce are forţă de res judicata;

- a fost subiectul unei judecăţi de tip res judicata pentru fraudă, corupţie, implicarea în organizaţii criminale sau în alte activităţi ilegale, în detrimentul intereselor financiare ale Comunităţii Europene;

b. Solicitantul demonstrează capacitatea și asigurarea contribuții proprii (6%)

c. Solicitantul demonstrează capacitatea și asigurarea cofinanțării proiectului

d. Perioada de implementare a proiectului se încadrează în perioada de eligibilitate a cheltuielilor (între 19.09.2022 și 31.12.2023).

e. Proiectul respectă legislaţia în domeniul egalităţii de şanse și politicii nediscriminatorii, dezvoltării durabile, achiziţiilor publice, informării şi publicităţii, ajutorului de stat (politici europene şi teme orizontale). În cadrul proiectului se va face o descriere a modului în care proiectul respectă legislaţia (acte normative, politici publice) în domeniul egalităţii de şanse şi dezvoltării durabile.

f.Contractele de finanţare reprezintă contracte de adeziune, cu clauze prestabilite ce nu pot face obiectul negocierilor dintre părţi.

Alocarea indicativă pentru apelul lansat

 Bugetul alocat apelului  de proiecte este împărțit după cum urmează:

Acțiune Alocare netă POIM (euro) Bugetul de stat Bugetul local
Măsuri de digitalizare necesare pentru eficientizarea si sustenabilitatea investițiilor în sectorul de apă și apă uzată 25.000.000 3.823.530 588.235

Alocarea bugetară este indicativă, AM POIM putând decide extinderea acesteia în conformitate cu prevederile legislative in vigoare (art.12 din OUG 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, cu modificarile si completarile ulterioare).

Valoarea minimă şi maximă a proiectului, rata de cofinanţare

Valoarea maximă a unui proiect este de 2.000.000 euro (fără TVA).

Pentru proiectele finanţate prin O.S. 3.2, sursele de finanțare se asigură după cum urmează:

  • 85% Fondul de Coeziune, 13% buget de stat și 2% din bugetul local
  • În conformitate cu regulile specifice proiectelor generatoare de venituri, se aplică structura de finanţare cu rata forfetară de 6% suportată de către beneficiarul proiectului.

Operaţiunile propuse spre finanțare în cadrul acestui OS, constând în investiţii din sectorul de apă şi apă uzată, ai căror beneficiari sunt Operatorii Regionali de Apă  existenţi, reprezentând prestarea unui serviciu de interes economic general, și nu constituie ajutor de stat.

Activități finanțate

Operațiunile ce urmează a fi dezvoltate în cadrul acestui apel:

  • Extinderea/modernizarea sistemului de monitorizare a infrastructurii de apă și canalizare (automatizări, SCADA, GIS, contorizări, echipamente pentru monitorizarea pierderilor)
  • Echipamente și software pentru digitalizarea activității de furnizare a serviciilor de apă și canalizare (de exemplu sisteme de management al pierderilor, platformă digitală integrată /sistem informatic integrat etc.) 

Activitățile propuse vor fi dedicate optimizării operării infrastructurii și siguranţei în exploatare.

Prin prezentul ghid nu se finanțează alte măsuri în afara celor pentru care se demonstrează contribuția la eficientizarea și optimizarea sistemelor de apă și apă uzată precum și compatibilitatea cu infrastructura existentă sau în curs de finalizare în aria de operare.

Măsurile propuse se vor baza pe strategia de digitalizare realizată la nivelul fiecărui operator regional și vor demonstra valoarea adăugată la sfârșitul implementării (noii parametrii de funcționare ai sistemelor, contribuția la reducerea pierderilor de apă, impactul socio-economic, etc.). Strategia de digitalizare va fi transmisă la AM împreună cu prima cerere de rambursare.

Prefinanțarea

Se acordă conform Ordonanţei de urgenţă a guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, cu modificările și completările ulterioare.

Prevederi privind TVA

Baza legală: HG nr. 399/2015 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european şi Fondul de coeziune 2014-2020, cu modificările și completările ulterioare

În cazul proiectelor aferente prezentului ghid, taxa pe valoare adăugată este recuperabilă, deci neeligibilă.

Cheltuielile aferente costurilor pentru proiectare și asistență tehnică (cu categoriile cuprinse în anexa Categorii cheltuieli) se vor încadra în plafonul de 5% din valoarea investițiilor.

Salariile personalului nu sunt considerate costuri eligibile.

În scopul asigurării unei identități vizuale armonioase și pentru respectarea unitară a regulilor privind vizibilitatea, Beneficiarii vor trebui să aplice cel puțin măsurile minime obligatorii din cadrul Manualului de Identitate Vizuală pentru Instrumente Structurale 2014-2020.

Activitățile de comunicare vor fi adaptate din punct de vedere al valorii, frecvenței și complexității, în funcție de specificitatea proiectului gestionat de beneficiar.

Criterii de evaluare și selecție

  • Verificare administrativă și de eligibilitate

Pentru verificarea conformității administrative şi de eligibilitate a cererii de finanţare se utilizează un sistem de evaluare de tip DA/NU/NA.

Evaluarea proiectelor se face după trei criterii majore:

  • Relevanţa și oportunitatea proiectului - 20 puncte
  • Maturitatea și calitatea pregătirii proiectului – 60 puncte
  • Sustenabilitatea proiectului – 20 puncte

Punctajul minim pentru fiecare criteriu este după cum urmează:

  • Relevanţa și oportunitatea proiectului - 8 puncte
  • Maturitatea și calitatea pregătirii proiectului – 40 puncte
  • Sustenabilitatea proiectului – 12 puncte

Pragul de calitate pe care fiecare proiect trebuie să îl întrunească pentru acordarea finanțării nerambursabile este minim 80 de puncte, cu obținerea peste minim la fiecare criteriu în parte.

Proiectele care obțin 80 de puncte, cu obținerea peste minim la fiecare criteriu în parte, vor fi declarate ca selectate pentru acordarea finanțării nerambursabile.

Depunerea proiectelor

Apelul de proiecte lansat prin prezentul ghid este apel de proiecte necompetitiv cu depunere continuă.

Solicitările se vor primi în perioada: 10.11.2022–05.12.2022

Perioada de depunere a fost prelungită prin  Ordinul MIPE nr. 3062 din 28.11.2022 până pe 19.12.2022

Cererile de finanțare se vor depune prin aplicația electronică MySMIS 2014, cu toate anexele solicitate prin prezentul ghid.

Ghidul finanțării

Descarcă Ghidul Solicitantului

Căutați finanțare europeană

Finanțare inactivă
Perioadă de depunere proiect:

10 noiembrie 2022 - 19 decembrie 2022

Sursa de finanțare
Programul Operațional:

Programul Operațional Infrastructură Mare

Axa prioritară:

Axa prioritară 3: Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor

Vrei finanțare? Te ajutăm să iei legătura cu experții! Trimite-le un e-mail!

Cere ofertă de consultanță
Știri recente
Azi, 11 mai 2024
Ieri, 10 mai 2024