Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

"Tratarea si Managementul Deseurilor in Romania"

"Tratarea si Managementul Deseurilor in Romania"

Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila KORODI, a participat miercuri, 6 mai 2007, la Hotelul Sofitel din Bucuresti, la Colocviul Franco-Roman cu tema “Tratarea si Managementul Deseurilor in Romania”, organizat de Ambasada Republicii Franta, in colaborare cu M.M.D.D.

Cele doua parti ale colocviului s-au axat pe prezentarea situatiei finantarii proiectelor si a accesarii fondurilor structurale si de coeziune dar si pe evolutia cadrului legislativ la nivel national si local. Au fost prezentate si studii de caz privind gestionarea deseurilor, la nivel local in Romania si Franta, precum si aspecte privind finantarea proiectelor in Romania, in domeniul deseurilor.

Ministrul Attila KORODI a subliniat faptul ca „intalnirea de astazi faciliteaza dialogul si schimbul de opinii, constituind un pas important catre imbunatatirea sistemului de gestionare a deseurilor si constientizarea implicatiilor ce au rezultat in urma aderarii Romaniei la UE. Valorificarea si reutilizarea materialelor aduc beneficii substantiale mediului si societatii. Reciclarea reduce necesitatea deschiderii de noi depozite, previne poluarea, economiseste energia, aprovizioneaza sectorul industrial cu materii prime valoroase si eficientizeaza procesele de productie, creeaza noi locuri de munca, reduce nivelul emisiilor gazelor cu efect de sera, stimuleaza dezvoltarea tehnologiilor “verzi” si conserva resursele pentru generatiile viitoare.”

In prezent, s-a asigurat transpunerea in totalitate a acquis-ului comunitar in domeniul gestionarii deseurilor. Ca urmare a cerintelor Directivei cadru a deseurilor, MMDD a dezvoltat si implementat Strategia Nationala de Management a Deseurilor, Planul National si Planurile Regionale de Gestionare a Deseurilor, documente de referinta ce reprezinta principalele instrumente de punere in aplicare a politicilor Uniunii Europene in domeniu.

Cadrul legal contribuie la stabilirea clara a obligatiilor si responsabilitatilor tuturor factorilor implicati in procesul de gestionare a deseurilor, de la cetatean la operatorul economic, de la autoritatile locale, la cele centrale. Pentru a verifica transpunerea legislatiei si punerea ei in practica, la nivelul tarii, M.M.D.D va demara in aceasta vara o actiune de verificare a functionalitatii acesteia, dar si o verificare a stadiului de indeplinire a tintelor Romaniei, pe domeniul managementului deseurilor.

Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile a apreciat pozitiv implicarea expertilor francezi din cadrul Agentiei pentru Managementul Mediului si Energiei ADEME din Franta, care au sprijinit Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Pitesti, atat in Proiectul de twinning “Implementarea si aplicarea Acquis-ului de mediu cu accent pe domeniul IPPC si managementul riscului“, cat si la elaborarea Planului Regional de Gestionare a Deseurilor pentru Regiunea 3 Pitesti. De asemenea, colaborarea fructoasa dintre Romania si Franta s-a concretizat si prin realizarea Proiectului “Asistenta Tehnica in implementarea proiectelor de investitii/infrastructura in domeniul managementului deseurilor sub CES”, implementat de un Consortiu din care fac parte companiile franceze Louis Berger SAS si Beture-Environmental.

La eveniment au fost prezenti si E.S. Hervé BOLOT - Ambasadorul Frantei in Romania, Silviu STOICA, Secretar de Stat in cadrul MMDD, Helmut RAUSCHENBERGER, reprezentantul programului Jasper - Experienta Programului Jasper in Romania, experti ai Bancii Mondiale, ai BERD, ai Agentiei pentru Managementul Mediului si Energiei ADEME din Franta, ai Asociatiei Romane de Salubritate dar si reprezentanti ai mai multor firme franceze care activeaza si pe piata din Romania.

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Vizualizări: 115