Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a aprobat constituirea Comitetului de Monitorizare al POR

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, 11 iulie, constituirea Comitetului de Monitorizare al Programului Operational Regional 2007-2013, pe durata de implementare a acestuia, cu rolul de a asigura eficacitatea si calitatea implementarii programului.

„Este un comitet care se ocupa de strategii, de analiza cheltuirii banilor intre regiuni si intre cele 6 axe” a declarat Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, la finalul sedintei de Guvern.

Componenta CMPOR
Comitetul este format 24 de membri, 8 membri ai administratiei publice centrale, opt reprezentanti regionali si opt reprezentanti ai societatii civile si mediului academic, dar care vor fi desemnati pe regiuni.
Comitetul de Monitorizare al POR are si un numar de membri observatori, cu rol consultativ. Acestia nu au drept de vot in cadrul CMPOR, insa pot face propuneri pe care CMPOR le poate dezbate si supune la vot.
Presedintele Comitetului de Monitorizare al POR este ministrul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor.
Autoritatile sau institutiile administratiei publice centrale sunt reprezentate in cadrul CMPOR la nivel de secretar de stat.
Desemnarea sau inlocuirea unui membru CMPOR se initiaza de catre institutia reprezentata in acest organism si se comunica in scris secretariatului CMPOR, in termen de 5 zile lucratoare de la data luarii acestei decizii de catre conducatorul institutiei respective.
Reprezentantul Comisiei Europene poate sa participe, ca observator, la sedintele CMPOR, din proprie initiativa.

Totodata, Executivul a aprobat Regulamentul - cadru de organizare si functionare a Comitetului de Monitorizare a POR.

CMPOR are printre atributii examinarea si aprobarea criteriilor de selectie, elaborate de Autoritatea de Management a POR, ale proiectelor finantate prin POR, in cel mult sase luni de la aprobarea programului operational de catre Comisia Europeana, si aproba in timp util orice revizuire necesara a acestora, in concordanta cu cerintele programului.

De asemenea, CMPOR analizeaza periodic progresele inregistrate in atingerea obiectivelor specifice programului, pe baza documentelor pe care Autoritatea de management pentru POR i le pune la dispozitie si face recomandari, examineaza si aproba Rapoartele Anuale de Implementare si Raportul Final de Implementare, elaborate de AMPOR, examineaza si aproba strategia de asistenta tehnica a POR.

CMPOR isi desfasoara activitatea in cadrul sedintelor ordinare si a sedintelor extraordinare.

ªedintele ordinare au loc semestrial si sunt convocate de catre presedintele CMPOR, iar sedintele extraordinare se pot organiza la solicitarea presedintelui sau a unei treimi din numarul total al membrilor titulari.

Membrii CMPOR semneaza declaratii de impartialitate si confidentialitate cu ocazia numirii lor, pentru intreaga perioada in care vor avea calitatea de membru CMPOR, si respecta prevederile unui cod de conduita.

in functie de problematica supusa dezbaterii CMPOR, la sedinte pot participa, la invitatia presedintelui CMPOR, alti reprezentanti ai Guvernului, ai consiliilor pentru dezvoltare regionala, ai unor institutii si organizatii implicate in procesul de dezvoltare socio-economica, precum si parteneri socio-economici relevanti pentru procesul de elaborare si implementare a politicii de dezvoltare regionala, daca reuniunea respectiva vizeaza probleme specifice domeniului de activitate al acestora.

HOTaRaRE pentru aprobarea constituirii Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Regional 2007 - 2013 si a Regulamentul de organizare si functionare al acestuia

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 127