Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Masuri luate de Guvern pentru sprijinirea IMM-urilor

Fondul de Garantare si Contragarantare a IMM-urilor

Un instrument la care a facut referire primul-ministru duminica, in videoconferinta cu prefectii, este sprijinirea IMM-urilor prin intermediul Fondului de Garantare si Contragarantare a IMM-urilor. „Pana in momentul de fata, 10.400 de IMM-uri au primit garantii guvernamentale in valoare de 643 milioane de euro, ceea ce a contribuit la crearea si mentinerea a 139.000 de locuri de munca”, a spus premierul.

Fonduri europene

Firmelor care castiga proiecte europene, dar nu au cofinantare, li se permite sa gajeze pentru imprumutul de la banca cu bunurile din proiectele europene accesate. Totodata, acestea pot utiliza instrumentul garantiilor de stat, pentru obtinerea cofinantarii de proiecte din fonduri europene.

Schemele de ajutor

Seful Executivului s-a referit si la o hotarare de guvern care va permite unui numar mai mare de IMM-uri sa participe la schemele de ajutor pe care statul le pune dispozitie. „Daca inainte minimul era de 30 de milioane de euro, investitie de catre firma, si minim 300 de locuri de munca, pe care sa le creeze, avand in vedere ca suntem intr-o situatie de criza economica, am coborat aceste praguri la 10 milioane de euro investitie si minim 100 de locuri de munca”, a declarat premierul. Este vorba de peste 200 de milioane de euro, bani pe care statul ii pune la dispozitia firmelor pentru crearea de locuri de munca si de sustinere a investitiilor. De asemenea, se va incerca, in continuare, scaderea acestor praguri de eligibilitate, a spus premierul.

Statul sprijina intreprinderile mici si mijlocii si cu ajutoare de minimis, bani nerambursabili, pana in 200 de mii de euro. „Pot sa va spun ca pana in prezent, in 2010, s-au efectuat plati de 24,8 milioane de lei si se estimeaza ca, in continuare, in semestrul al II-lea al anului 2010, se vor efectua plati in valoare de 214 milioane de lei, iar in 2011 de 167 de milioane de lei, bani, repet, nerambursabili”, a subliniat premierul Emil Boc.

Neimpozitarea profitului reinvestit

Guvernul mentine masura neimpozitarii profitului reinvestit, adoptata din trimestrul al IV-lea al anului 2009 si mentine masura de amanare la plata a obligatiilor restante ale agentilor economici, afectati de criza economico-financiara, fiind ajutati astfel sa nu intre in insolventa. A fost eliminat comisionul de rambursare anticipata la credite sau, in conditii speciale, a ramas de maxim 1%, pentru a-i ajuta pe cei care au credite la banci si care acum pot obtine o refinantare mai avantajoasa.

Au fost eliminate 215 taxe si tarife cu caracter nefiscal si vor mai fi eliminate si altele

Au fost eliminate 215 taxe si tarife cu caracter nefiscal si vor mai fi eliminate, in continuare, si a fost mentinuta cota unica de 16%. „Acest guvern face tot ce ii este in putinta pentru a asigura un minim de resurse pentru mediul privat, in vederea crearii de locuri de munca, in conditiile date, pe care Romania le are in momentul de fata. In toamna acestui an se va elimina impozitul minim”, a declarat premierul. El a mai spus ca, in acest moment, Coalitia de guvernare lucreaza la un pachet de masuri economice, in care vor putea fi preluate noi solutii concrete pentru depasirea crizei, inclusiv de la opozitie, daca doreste acest lucru, sau de la societatea civila.

Recuperarea datoriilor de la primarii

Premierul a mai mentionat faptul ca a fost emis un act normativ prin care agentii economici de la nivel local sunt sprijiniti sa isi poata recupera datoriile de la primarii.
Administratiile locale au fost imprumutate, practic, cu 360 de milioane de euro, pentru a-si putea achita datoriile catre agentii economici, care au datorii la bugetul de stat, si sa eliminam acel cerc vicios in care firmele au datorii la bugetul de stat si primariile la randul lor au datorii la acele firme”, a declarat premierul.

Mirela Sacalus,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 175