Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fond de garantii de 220 de milioane de euro pentru creditele contractate de beneficiarii PNDR

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a selectat institutia responsabila de gestionarea schemelor de garantare pentru sectorul agricol si pentru sectorul IMM, si luni, 22 martie a.c., a fost semnata conventia de finantare cu castigatorul procedurii de achizitii publice, respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural.

Conform declaratiilor ministrului agriculturii, Mihail Dumitru, FGCR a fost singurul candidat la procedura, oferta sa fiind una conforma.

Astfel, a fost finalizat demersul initiat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale inca de la sfarsitul anului 2008 pentru introducerea in Programul National de Dezvoltare Rurala a sistemului de garantii pentru beneficiarii masurilor de investitii.

Sumele alocate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in acest scop,  se ridica la 220.000.000 euro, din care 190.000.000 euro pentru garantarea creditelor pentru investitii in sectorul agricol si 30.000.000 euro pentru garantarea creditelor pentru investitii in sectorul neagricol.

„Obiectivul principal urmarit prin aplicarea acestor doua scheme de garantare este de a inlatura dificultatile pe care beneficiarii proiectelor de investitii dezvoltate in mediul rural le-au intampinat pana acum ca urmare a lipsei surselor proprii de finantare, a conditiilor de acordare a creditelor impuse de bancile comerciale in ceea ce priveste asigurarea garantiilor”, a declarat ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Mihail Dumitru.

Astfel, vor putea beneficia de garantii de la FGCR, beneficiarii urmatoarelor 4 masuri, cu conditia sa aiba un proiect selectat pentru finantare si sa plateasca o prima unica de garantare:

  •  121 „Modernizarea exploatatiilor agricole”,
  • 123 „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”,
  • 312 „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi”
  • 313 „Incurajarea activitatilor turistice” 

Garantiile acordate in aceste conditii vor putea acoperi pana la 80% din valoarea creditului contractat, dar nu vor putea depasi 2,5 milioane de euro.

Conform declaratiilor directorului general al FGCR, Veronica Toncea, pana in acest moment, FGCR are conventii de lucru incheiate cu 9 institutii de credit, alte 5 fiind in curs de semnare.

Pentru mai multe detalii privind schemele de garantare, click aici

Cristina Pojoga
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MADR

Vizualizări: 182