Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNRR: Informare privind apelul pentru extinderea sistemelor de apă și canalizare în aglomerări mai mari de 2.000 de locuitori echivalenți

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a publicat miercuri, 17 ianuarie 2024, o informare dedicată solicitanților cu proiecte depuse în cadrul Investiției 1 - Extinderea sistemelor de apă și canalizare în aglomerări mai mari de 2 000 de locuitori echivalenți, prioritizate prin Planul accelerat de conformare cu directivele europene.

Ținând cont termenele foarte scurte în realizarea reformelor și/sau atingerea țintelor asumate de statul Român față de Comisia Europeană prin Decizia de punerea în aplicarea Consiliului de aprobare a evaluării Planului de Redresare și Reziliență al României 2023/0428, precum și termenele prevăzute în Ghidul specific aplicabil apelului de proiecte, respectiv pentru a diminua riscul recuperării parțiale/integrale a sprijinului în cazul neîndeplinirii indicatorilor de proiect în termenele maximale, MMAP recomandă inițierea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice/sectoriale sub incidența unor condiții suspensive, cum ar fi: 

„Încheierea contractului de achiziție publică este condiționată de obținerea/aprobarea finanțării lucrărilor/serviciilor / produselor din fonduri nerambursabile PNRR, semnarea contractului fiind posibila doar în situația în care se respectă dispozițiile referitoare la angajarea cheltuielilor din bugetele care intră sub incidența legislației privind finanțele publice. În cazul în care, indiferent de motive, obținerea/aprobarea finanțării lucrărilor / serviciilor/produselor din fonduri nerambursabile PNRR nu se realizează, Autoritatea Contractantă va aplica prevederile art. 212 alin (1) lit. c) teza a Il-a din Legea 98/2016/ art. 225 alin (1) lit. c) teza a ll-a din Legea 99/2016, cu modificările și completările ulterioare, fiind imposibilă încheierea contractului de achiziție publică. Autoritatea Contractantă estimează că va obține finanțarea necesară semnării angajamentului legal, respectiv contractului, cel târziu în al doilea semestru al anului 2024.

Astfel, perioada de valabilitate a instrumentului de garantare pentru participarea la procedura de atribuire va fi raportată la întreaga perioadă de valabilitate a ofertei care va cuprinde și termenul maximal de obținerea finanțării, asumat de autoritate contractantă, prin prezenta.”

MMAP a reamintit că pentru apelul de proiecte PNRR/2022/C1/11 runda 1, termenul limită de efectuare a recepției la terminarea lucrărilor este 30.06.2026, indicatorii de rezultat ai apelului de proiecte find:

  • 400 km de rețele de distribuție a apei vor fi construite și operaționalizate în localități aflate în aglomerările prioritizate prin Planul accelerat de conformare cu directivele europene și în conformitate cu modificările aduse Legii nr. 241/2006, pâna la 30 septembrie 2024;
  • 1.600 km de rețele de distribuție a apei vor fi construite și operaționalizate în localități aflate în aglomerările prioritizate prin Planul accelerat de conformare cu directivele europene și în conformitate cu modificările aduse Legii nr. 241/2006, până la 30 iunie 2026;
  • 300 km de rețele de canalizare vor fi construite și operaționalizate în aglomerări mai mari de 2. 000 de locuitori echivalenți, prioritizate prin Planul accelerat de conformare cu directivele europene și în conformitate cu modificările aduse Legii nr. 241 /2006, până la 30 septembrie 2024;
  • cel puțin 2.500 km de rețele de canalizare vor fi construite și operaționalizate în aglomerări mai mari de 2 000 de locuitori echivalenți, până la 30 iunie 2026.

Sursa: pnrr.mmap.ro

Vizualizări: 379