Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Finanțările prin schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare intră în linie dreaptă. Cele 8 companii selectate au semnat contractele de finanțare

Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a anunțat că firmele din industria prelucrătoare care au fost declarate eligibile pentru obținerea finanțării pe schema de ajutor de stat instituită prin HG 959/2022 au semnat luni, 18 decembrie 2023, contractele la sediul MEAT.

Schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare este o schemă multianuală de granturi de la bugetul de stat, pentru investiții inițiale ale companiilor din industria prelucrătoare, în valoare totală de 300 de milioane de euro, lansată în anul 2022. Ajutoarele acordate vizează realizarea de investiții inițiale sau pentru o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice, fiind considerate costuri eligibile investițiile în active corporale și necorporale, costurile salariale estimate care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma unei investiţii iniţiale, calculate pe o perioadă de doi ani sau o combinaţie între cele două.

În sesiunea 01 noiembrie 2022 – 16 decembrie 2022 au aplicat 97 de companii, dintre care 8 s-au calificat pentru sprijin, în limita bugetului disponibil. Clasamentul final al beneficiarilor a fost publicat în luna aprilie 2023 pe site-ul MEAT, iar luni cele 8 companii au semnat contractele de finanțare.

Companiile din industria prelucrătoare care vor beneficia de ajutorul de stat sunt:

  • NON-WOVEN GLOBAL SR;
  • ECO PARTNERSHEEP INSULATION SRL;
  • ALEX MELCOVICH BH SRL;
  • ECOBAC SAL SRL;
  • HI-Q SOLUTIONS INVEST SRL;
  • FERUCCIO COM SRL;
  • ANDRES ROB CONSTRUCT SRL;
  • CHIMCOMPLEX SA.

Conform comunicatului oficial, în termen de 6 luni de la semnarea acordurilor de finanțare, beneficiarii au obligația de a prezenta dovada cofinanțării precum și de a demara investiția. Așadar, plățile în cadrul acordurilor de finanțare se vor efectua pe principiul rambursării cheltuielilor efectuate de către beneficiari pe parcursul realizării investiției.

Sursa: MEAT

Vizualizări: 203