Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

AFIR: Ghidurile finale pentru investiții în sectorul zootehnic și în unități de procesare agricolă și pomicolă

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat luni, 4 decembrie 2023, ghidurile finale și anexele aferente următoarelor domenii de intervenție:

DR-20 „Investiții în sectorul zootehnic”

Intervenția DR-20 are ca scop consolidarea orientării către piață și sporirea competitivității fermelor agricole, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, inclusiv creșterea concentrării pe cercetare, tehnologie și digitalizare; modernizarea sectorului prin stimularea și împărtășirea cunoștințelor, prin promovarea inovării și a digitalizării în agricultură și în zonele rurale și prin încurajarea adoptării acestor măsuri.

Beneficiari eligibili:

  • fermieri, cu excepția persoanelor fizice;
  • cooperative agricole și societățile cooperative care deservec interesele membrilor fermieri;
  • grupuri și organizații de producători constituite în baza legislației naționale în vigoare şi recunoscute de MADR care deservesc interesele membrilor.

Valoare maximă a sprijinului public este de 2.000.000 euro/ proiect, iar în cazul proiectelor care își propun exclusiv simpla achiziție de utilaje și echipamente agricole, valoarea maximă a sprijinului public este de 300.000 Euro/ proiect.

Sesiunea se va desfășura în intervalul: 20 decembrie 2023, ora 9.00 – 30 aprilie 2024, ora 16.00.

Descarcă documentele

DR-22 „Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole”

Intervenția DR-22 contribuie la îndeplinirea obiectivelor specifice PS pentru acest tip de intervenție:

  • Consolidarea orientării către piaţa și sporirea competitivității fermelor agricole, atât pe termen scurt cât și pe termen lung, inclusiv creșterea concentrării pe cercetare, tehnologie și digitalizare;
  • Contribuirea la atenuarea schimbărilor climatice și la adaptarea la acestea, inclusiv prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de;
  • Promovarea ocupării forței de muncă, a creșterii economice, a egalității de gen, incluzând participarea femeilor la agricultură, a incluziunii sociale și a dezvoltării locale în zonele rurale, inclusiv a bioeconomiei circulare și silviculturii sustenabile. 

Beneficiari eligibili:

  • Forme asociative cu rol economic:
    • Cooperative agricole și societăți cooperative, constituite în baza legislaţiei naţionale în vigoare;
    • Grupuri și organizații de producători constituite în baza legislaţiei naţionale în vigoare și recunoscute de MADR.
  • Alți operatori economici care se încadrează în:
    • categoria IMM, conform Legii nr. 346/ 2004 cu modificările și completările ulterioare, întreprinderi mari, inclusiv fermieri care se încadrează în statutul de IMM/ întreprindere mare.

Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 65% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri, forme asociative și alte întreprinderi și nu va depăși:

  • maximum 3 milioane euro/ proiect pentru proiectele de investiții de modernizare;
  • maximum 10 milioane  euro/ proiect pentru proiectele de investiții de înființare care își propun cel puţin investiții de procesare pentru sectoarele legume-fructe, industria de morărit, ulei și nutrețuri combinate;
  • maximum 7 milioane euro/ proiect pentru celelalte investiții de înființare.

Sesiunea se va desfășura în intervalul: 20 decembrie 2023, ora 9.00 – 30 aprilie 2024, ora 16.00.

Descarcă documentele 

Sursa: AFIR

Vizualizări: 457