Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

NextGenerationEU: Comisia Europeană susține planul modificat de redresare și reziliență al Cehiei de 9,2 miliarde EUR, inclusiv un capitol REPowerEU

Marți, 26 septembrie 2023, Comisia Europeană a adoptat o evaluare pozitivă a planului modificat de redresare și reziliență al Cehiei, care include un capitol REPowerEU. Planul valorează acum 9,2 miliarde EUR (8,4 EUR sub formă de granturi și 818 milioane EUR în împrumuturi) și acoperă 58 de reforme și 105 investiții.

Cehia a adăugat noi investiții la planul său inițial, cum ar fi construcția de locuințe la prețuri accesibile și consolidarea și digitalizarea sistemelor sale de distribuție a energiei electrice. Cehia a extins, de asemenea, măsurile care erau deja incluse în planul inițial, cum ar fi stimularea securității cibernetice a sistemelor digitale de administrație publică, și a făcut modificări la o serie de alte măsuri.

Modificările Cehiei la planul inițial se bazează pe necesitatea de a lua în considerare:

  • întreruperi ale lanțului de aprovizionare;
  • creșterea costurilor de construcție cauzate de costurile mai mari pentru materiile prime;
  • inflația ridicată experimentată în 2022 și 2023, care a afectat costurile achizitiilor publice; și
  • revizuirea ascendentă a alocației maxime a granturilor RRF, de la 7,04 miliarde EUR la 7,67 miliarde EUR. Această revizuire ascendentă este un rezultat al actualizării din iunie 2022 a cheii de alocare a granturilor RRF și reflectă rezultatul economic comparativ mai slab al Cehiei în 2020 și 2021 decât era prevăzut inițial.

Cehia a adăugat un capitol REPowerEU la planul său, inclusiv 15 reforme și nouă investiții pentru a îndeplini obiectivele Planului REPowerEU de a face Europa independentă de combustibilii fosili ruși cu mult înainte de 2030, în lumina invaziei Ucrainei de către Rusia. Aceste 24 de măsuri vizează accelerarea valului de renovare, inițiativa cheie a Pactului ecologic european de îmbunătățire a eficienței energetice prin renovarea clădirilor publice și private și stimularea în continuare a tranziției către energia regenerabilă prin eficientizarea procedurilor de autorizare, consolidarea rețelei electrice interne și facilitarea producerea de energie curată prin valorificarea energiei solare și eoliene.

Pentru a finanța ambiția sporită a planului său, Cehia a solicitat să transfere către plan cota sa din Rezerva de ajustare pentru Brexit (BAR), în conformitate cu Regulamentul REPowerEU, în valoare de 55 de milioane de euro. Aceste fonduri, adăugate la alocarea de granturi RRF și REPowerEU a Cehiei (în valoare de 7,67 miliarde EUR, respectiv 681 milioane EUR) și la cererea sa de împrumut RRF de 818 milioane EUR, fac planul modificat aprobat în valoare de 9,2 miliarde EUR.

Un impuls suplimentar pentru tranziția verde a Cehiei

Planul modificat pune un accent puternic pe tranziția ecologică, dedicând 42,9% (în creștere față de 42,4% în planul inițial) din fondurile disponibile măsurilor care sprijină obiectivele climatice.

Pașii următori

Consiliul va avea patru săptămâni pentru a aproba evaluarea Comisiei. Aprobarea Consiliului ar permite Cehiei să primească 147 de milioane EUR în prefinanțare a fondurilor REPowerEU și să își prezinte a doua și a treia cerere de plată în cadrul RRF. În cadrul RRF, Cehia a primit până acum 915 milioane EUR în prefinanțare în septembrie 2021 și 928 milioane EUR ca primă plată în martie 2023.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 118