Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia a aprobat sprijinul public de până la 8,1 miliarde euro alocat de 14 state membre unui PIIEC în domeniul microelectronicii și al tehnologiilor comunicațiilor

Comisia a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, un proiect important de interes european comun („PIIEC”) care va sprijini cercetarea, inovarea și prima implementare industrială în domeniul microelectronicii și al tehnologiilor comunicațiilor de-a lungul lanțului valoric.

Proiectul, denumit „PIIEC ME/TC”, a fost pregătit și notificat în comun de paisprezece state membre: Austria, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Malta, Polonia, România, Slovacia, Spania și Țările de Jos.

Statele membre vor furniza o finanțare publică de până la 8,1 miliarde euro. Se preconizează că această finanțare va debloca investiții private suplimentare în valoare de 13,7 miliarde euro. În cadrul acestui PIIEC, 56 de întreprinderi – printre care întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și startup-uri – vor derula 68 de proiecte.

PIIEC ME/TC

PIIEC ME/TC include proiecte de cercetare și dezvoltare care acoperă microelectronica și tehnologiile comunicațiilor de-a lungul întregului lanț valoric, de la materiale și instrumente până la proiectarea cipurilor și procesele de fabricație.

Proiectele vizează facilitarea transformării digitale și a transformării verzi prin faptul că: (i) vor crea soluții inovatoare pentru microelectronică și tehnologiile comunicațiilor și (ii) vor dezvolta sisteme electronice și metode de fabricație eficiente energetic și care necesită mai puține resurse. Ele vor contribui la progresul tehnologic al multor sectoare: comunicații (5G și 6G), conducere autonomă, inteligență artificială, informatică cuantică etc. De asemenea, vor ajuta companiile implicate în producția, distribuția și utilizarea energiei să efectueze tranziția verde.

Primele produse rezultate ar putea fi introduse pe piață încă din 2025, iar finalizarea proiectului global este planificată pentru 2032. Termenele individuale diferă în funcție de proiect și de companiile implicate. Se preconizează că se vor crea astfel circa 8 700 de locuri de muncă directe și multe altele indirecte.

PIIEC ME/TC urmează și completează primul PIIEC care a sprijinit cercetarea și inovarea în domeniul microelectronicii, aprobat de Comisie în decembrie 2018.

Concluziile Comisiei

Comisia a concluzionat că:

  • PIIEC ME/TC contribuie direct la realizarea mai multor obiective ale UE care vizează o economie mai ecologică, mai sigură, digitală, rezilientă și suverană și care sunt prevăzute în inițiative de politică majore ale UE precum deceniul digital al Europei și Pactul verde european.
  • Toate cele 68 de proiecte din PIIEC sunt foarte ambițioase, deoarece vizează dezvoltarea de tehnologii care depășesc ceea ce oferă în prezent piața și vor permite îmbunătățiri majore, în special pentru senzori, procesoare de înaltă performanță, microprocesoare, inclusiv pentru inteligența artificială, actuatoare și mijloace de comunicare pentru schimbul securizat de date.
  • PIIEC implică însă riscuri tehnologice și financiare semnificative. De aceea, pentru a stimula companiile să facă investiții în astfel de proiecte, este nevoie de sprijin public.
  • Ajutorul acordat întreprinderilor individuale este limitat la ceea ce este necesar, proporțional și nu denaturează în mod nejustificat concurența. Comisia a verificat în mod special dacă valorile maxime totale planificate ale ajutoarelor corespund costurilor eligibile ale proiectelor și deficitelor de finanțare ale acestora. În plus, dacă proiectele ample acoperite de PIIEC se dovedesc a fi de mare succes și generează venituri nete suplimentare, companiile vor returna o parte din ajutorul primit statului membru care l-a acordat (mecanism de recuperare).
  • Întreprinderile participante care beneficiază de sprijin public vor difuza pe scară largă rezultatele proiectului, împărtășindu-le cu comunitatea științifică europeană și cu industria, dincolo de întreprinderile și țările care fac parte din PIIEC, inclusiv prin conferințe, publicații, accesul la instalațiile pilot și de producție sau acordarea de licențe pentru drepturile de proprietate intelectuală. Prin urmare, se vor genera efecte pozitive de propagare în întreaga Europă.

Pentru mai multe detalii click aici.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 109