Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Marcel Boloș: În scurt timp, vor fi lansate apelurile pentru perioada de programare 2021 – 2027

Ministrul Marcel Boloș a efectuat săptămâna trecută o deplasare de lucru la Oradea, în cadrul căreia a vizitat alături de primarul municipiului, Florin Birta, mai multe obiective de investiții finanțate din fonduri europene prin Programul Operațional Regional și prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Proiectele vizează creșterea eficienței energetice a spitalului județean de urgență și utilizarea resurselor de energie regenerabilă geotermală pentru încălzire și apă caldă destinate populației și instituțiilor publice.

„În scurt timp, vor fi lansate apelurile pentru perioada de programare 2021 – 2027 care oferă  o multitudine de oportunități care decurg din: bugetul semnificativ mai consistent decât în perioada anterioară, 8 programe naționale și 8 regionale printre care Programul Regional Nord – Vest și, nu în ultimul rând, descentralizarea și simplificarea accesării banilor europeni. Autoritățile locale care se implică în astfel de proiecte au de câștigat pe termen lung pentru că, spre exemplu, din această centrală geotermală este asigurată atât căldura populației, la un cost cât se poate de rezonabil, dar și ce înseamnă mai departe elemente de confort, inclusiv apa caldă menajeră. De aceea, noi insistăm pe acest tip de proiecte din fonduri europene, întrucât traversăm o perioadă de criză energetică în care autoritățile trebuie să caute soluții pentru prețurile care sunt destul de apăsătoare pentru gigacaloria la energie termică. Prin aceste tipuri de investiții, este limpede că putem să ajungem în această zonă de rezonabilitate la care Oradea este pe primul loc, aș putea spune, la nivel național”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Aportul de energie geotermală în sistemul de termoficare centralizat, triplat prin investiții din fonduri europene

Marcel Boloș a vizitat Nufărul 1 Geotermal, care a ajuns la un stadiu de execuție de 40%. Oradea folosește resursele locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic pentru încălzire și apă caldă de consum precum şi realizarea de noi capacităţi de producţie a energiei termice în sistemul de termoficare centralizat.

Prima oprire a avut loc la Stația Termică Geotermală, unde a fost montată o instalație de producere a agentului termic pe bază de apă geotermală, cu trei trepte în serie.

Stația este doar unul dintre cele patru obiective prevăzute în cadrul investiției. Un altul, ce a fost vizitat, este forajul nou de producție, care a fost pus în funcțiune la mijlocul lunii aprilie. Echipamentul de foraj a ajuns deja la 2.000 de metri adâncime, ținta fiind 2.800 m.

Beneficiarii direcți ai unui astfel de proiect – „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul I – Oradea” investiției sunt cei aproximativ 13.625 locuitori ai cartierului Nufărul1 din municipiu, respectiv 6.217 apartamente plus instituții publice și agenți economici care au spații comerciale la parterul blocurilor din cartier. După implementare, aportul de energie geotermală în sistemul de termoficare centralizat va crește de la 4,93% la 8,20%.

Proiectul cu o valoare totală de 21,4 milioane de euro este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare și este integrat unui portofoliu de proiecte similare, după implementarea cărora aportul de energie geotermală în sistemul de termoficare centralizat va fi de aproape 14% în 2024 față de mai puțin de 5% în 2021.

8,2 milioane euro pentru eficiența energetică a Spitalului Clinic Județean de Urgență

Tot în cadrul vizitei, ministrului Marcel Boloș i-au fost prezentate lucrările de reabilitare energetică a Spitalului Clinic Județean de Urgență – clădirea de pe str. Gh. Doja, lucrări care se apropie de finalizare.

„Astfel de proiecte dau valoare serviciilor spitalului și aduc un plus de bine pacienților care apelează la serviciile spitalicești. Fie că discutăm de reabilitările care se fac pe secțiile spitalului, la fostul Spital Municipal sau că vorbim de noul spital de boli infecțioase, putem spune că cel mai important lucru pe care îl avem la nivelul județului Bihor este o infrastructură spitalicească modernă, doctori implicați și aparatură medicală de ultimă generație. Este un model pe care trebuie să îl replicăm la nivel național. Săptămâna aceasta am reușit să aprobăm un OUG în Guvern care va aduce spitale noi în orice colț al țării. În logica măsurilor pentru a obține rezultate în domeniul sănătăţii, ordonanța stabilește măsurile necesare implementării proiectelor de infrastructură spitalicească ce vor fi finanțate din fonduri europene. Subliniez că, din perspectiva oportunităților de finanțare, este un moment cu care poate nu ne vom mai întâlni niciodată: peste 8 miliarde de euro exclusiv pentru acest sector prin Programul Sănătate 2021-2027 și PNRR”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Valoarea proiectului este de 8,2 milioane euro, stadiul de realizare în acest moment fiind de 98%. Acestea au fost realizate pe fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.

Prin lucrările de eficiență energetică se va reduce consumul anual de energie primară cu 50% față de consumul inițial.

Obiectivul general al proiectului îl reprezinta creșterea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice de sănătate din Municipiul Oradea – Spitalul Clinic Județean de Urgență în vederea reducerii consumurilor energetice mari.

Laborator robotizat de analize, finanțat din bani europeni

Tot în cadrul vizitei, oficialul MIPE a vizitat și laboratorul robotizat de analize medicale, prevăzut cu un sistem de transport rapid al probelor între secții și laborator. Laboratorul a fost dotat în cadrul proiectului pe fonduri europene ROHU-357: „Cooperarea pentru standarde înalte de asistență medicală în prevenirea, identificarea timpurie și tratamentul eficient al bolilor în Euroregiunea Bihor-Hajdú Bihar”.

Ministrul Marcel Boloș a mai vizitat Sistemul monobloc Angio CT, achiziționat tot prin fonduri europene. Acesta este un sistem hibrid folosit în radiologia intervențională vasculară și nonvasculară, compus dintr-un computer tomograf și un braț fluoroscopic, cu care se pot achiziționa imagini secționale din zona de interes, combinat cu imaginile angiografice. Astfel, se pot aborda patologii complexe prin intervenții minim invazive și cu timp de recuperare scurt.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 831