Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Undă verde pentru implementarea proiectelor de infrastructură publică de sănătate finanțate prin Programul Sănătate 2021-2027 și împrumuturi contractate cu Instituțiile Financiare Internaționale

Guvernul a adoptat, în ședința de ieri, 8 iunie 2023, o ordonanță de urgență care reglementează măsurile necesare implementării proiectelor de infrastructură publică de sănătate cu finanțare din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Sănătate 2021-2027 și din împrumuturi contractate cu Instituțiile Financiare Internaționale.

„Ordonanța de astăzi (nr ieri) stabilește măsurile necesare implementării proiectelor de infrastructură spitalicească ce vor fi finanțate din fonduri europene. Vorbim despre unele dintre cele mai așteptate investiții, care vor asigura acces la servicii medicale de calitate pentru milioane de români. Mai mult, avem parte de o premieră care ne deschide perspectivele pentru viitoarele investiții strategice în infrastructură, odată ce am făcut posibilă combinarea finanțării din fonduri externe nerambursabile cu împrumutul BEI. Cele două priorități din Programul Sănătate la care face referire ordonanța adoptată de astăzi înseamnă cel puțin 7 spitale mari (județene, monospecialitate sau centre de transplant) nou construite și dotate și alte 20 spitale publice municipale și orășenești construite sau reabilitate și dotate. Până la finalul anului, contractele de finanțare pentru toate aceste spitale vor fi încheiate, astfel încât să avem suficient timp pentru derularea procedurilor specifice unor investiții de o asemenea importanță și anvergură”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Finanțarea de până la 500 milioane euro pentru un spital nou

Actul normativ stabilește cadrul general privind metodologia și criteriile de selecție pentru proiectele de investiții publice din domeniul sănătății, care sunt aprobate de către Comitetul de Monitorizare a Programului Sănătate, la propunerea Autorității de Management pentru Programul Sănătate pe baza criteriilor-cadru stabilite în ordonanță.

Valoarea eligibilă finanțată din Programul Sănătate pentru investiții în infrastructuri spitalicești noi – spitale județene/ județene de urgență; spitale monospecialitate –  unități sanitare cu paturi este de minim 5 milioane euro și maxim 500 milioane euro și includ:

  • lucrări de extindere/modernizare/reabilitare pentru clădiri, inclusiv lucrări de conectare/extindere /modernizare/reabilitare la clădiri existente și dotare cu echipamente medicale specifice, inclusiv măsuri de tranziție verde și digitalizare.
  • lucrări de construcții noi, inclusiv dotarea cu echipamente medicale specifice inclusiv măsuri de tranziție verde și digitalizare.

Pentru investițiile de mică amploare în infrastructura publică a spitalelor orășenești și municipale – unități sanitare cu paturi, valoarea eligibilă este stabilită pe categorii de investiții specifice:

  • lucrări de modernizare/reabilitare și dotare, extindere la construcțiile existente, inclusiv lucrări de conectare la clădiri existente, lucrări de construcții noi și dotare, minim 5 milioane euro și maxim 75 milioane euro pentru unitățile sanitare cu paturi municipale;
  • lucrări de modernizare/reabilitare și dotare, extindere la construcțiile existente, inclusiv lucrări de conectare la clădiri existente, lucrări de construcții noi și dotare, minim 5 milioane euro și maxim 45 milioane euro pentru unitățile sanitare cu paturi orășenești.

Un aspect important care va asigura continuitatea implementării proiectelor este că alocarea totală a proiectelor poate fi actualizată ca urmare a creșterii prețurilor la materiale și/sau la utilitățile publice, dacă prin lege se prevede astfel, sau majorată în limita unui procent de maxim 20%.

În plus, beneficiarii proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabilă precum și de împrumuturi contractate cu Instituțiile Financiare Internaționale vor fi obligați să asigure eventualele lucrări de mentenanță și reparații curente după finalizarea implementării acestora pentru o perioadă de cel puțin 5 ani.

„Am stabilit criterii transparente de selecție a proiectelor care vor fi finanțate  aceste fonduri, valoarea eligibilă pentru fiecare categorie de proiect, solicitanții eligibili, regulile pentru contractarea asistenței financiare rambursabile și contribuția proprie a beneficiarilor. Odată cu reglementările adoptate astăzi, putem spune că intrăm în linie dreaptă către realizarea acestor investiții de aproape de 2 miliarde de euro în spitalele românești”, a completat domnul ministru Boloș.

Solicitanții eligibili în cadrul apelurilor de selecție de proiecte pentru investiții în infrastructura spitalicească sunt unitățile administrativ-teritoriale, spitalele județene/județene de urgență, inclusiv clinice județene de urgență/ clinice de urgență, spitalele monospecialitate, spitalele publice orășenești și municipale, inclusiv spitale municipale de urgență și parteneriatele între autoritățile/instituțiile publice locale și/ sau centrale și unitățile sanitare.

Listele proiectelor selectate la finanțare prin Programul Sănătate de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene se aprobă prin Hotărâre a Guvernului României după finalizarea procesului de contractare.

În acest moment Ghidul solicitantului pentru apelul de proiecte „Investiții în infrastructura publică a spitalelor orășenești și municipale” și Ghidul solicitantului pentru apelul de proiecte „Investiții în infrastructuri spitalicești noi: spitale județene, spitale județene de urgență, spitale monospecialitate” sunt puse în consultare, apelurile urmând a fi deschise în cursul celui de-al treilea trimestru al anului 2023. Sunt apeluri în valoare de 2 miliarde euro în vederea finanțării infrastructurii de sănătate.

Calendarul estimativ al apelurilor de proiecte pentru Programul Sănătate poate fi consultat aici.

Peste 8 miliarde de euro pentru sănătate

Programul Sănătate, aprobat la sfârșitul lunii noiembrie de Comisia Europeană, este un program multifond ce dispune de o alocare totală de valoare de 5,8 miliarde de euro ce cuprinde finanțare Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul Social European, precum și o componentă de împrumut de 2 miliarde de euro, realizat prin intermediul Băncii Europene de Investiţii.

Separat de Politica de Coeziune, prin Componenta 12 dedicată sănătății, prin Planului Național de Redresare și Reziliență vor fi alocate 2,45 miliarde de euro pentru:

  • Dezvoltarea capacității pentru gestionarea fondurilor publice în sănătate (70 mil. euro)
  • Dezvoltarea capacității pentru realizarea investițiilor în sănătate (30 mil. euro)
  • Creșterea capacității pentru managementul serviciilor și resurselor umane din sănătate (80 mil. euro)
  • Investiții în infrastructura prespitalicească (314 mil. euro);
  • Infrastructură în infrastructura spitalicească (1,9 mld euro).

Sursa: MIPE 

Vizualizări: 249