Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia propune reformarea cadrului de gestionare a crizelor bancare și de asigurare a depozitelor

Comisia Europeană a adoptat marți, 18 aprilie 2023, o propunere menită să ajusteze și să consolideze în continuare cadrul existent al UE de gestionare a crizelor bancare și de asigurare a depozitelor (CMDI), cu accent pe băncile mijlocii și mai mici.

Sectorul bancar din UE, care beneficiază de un cadru solid de gestionare a crizelor, a devenit mult mai rezilient în ultimii ani. Instituțiile financiare din UE sunt bine capitalizate, cu un grad ridicat de lichiditate și supravegheate îndeaproape.

Experiența a demonstrat, totuși, că multe bănci mijlocii și mai mici în curs de a intra în dificultate au fost gestionate cu ajutorul unor soluții din afara cadrului de rezoluție. Soluțiile au implicat uneori utilizarea banilor contribuabililor în locul resurselor interne necesare ale băncii sau a unor plase de siguranță private finanțate de sectorul bancar (scheme de garantare a depozitelor și fonduri de rezoluție).

Propunerea de marți va permite autorităților să organizeze ieșirea ordonată de pe piață a unei bănci, de orice dimensiune și cu orice model de afaceri, în curs de a intra în dificultate, prin intermediul unei game largi de instrumente. Mai precis, propunerea va facilita utilizarea plaselor de siguranță finanțate de sectorul bancar pentru a proteja deponenții în situații de criză bancară, de exemplu prin mutarea acestora de la o bancă aflată în dificultate majoră la una viabilă. O astfel de utilizare a plaselor de siguranță trebuie să fie doar o completare a capacității interne de absorbție a pierderilor a băncilor, care rămâne prima linie de apărare.

În general, acest lucru va contribui și mai mult la menținerea stabilității financiare, la protejarea contribuabililor și a deponenților și la sprijinirea economiei reale și a competitivității acesteia.

Propunerea are următoarele obiective:

  • Menținerea stabilității financiare și protejarea banilor contribuabililor;
  • Protejarea economiei reale de impactul intrării în dificultate a băncilor;
  • O protecție mai bună a deponenților.

Pentru mai multe detalii click aici.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 78