Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PAC 2023-2027: Proiect de act normativ pentru modificarea unor prevederi din cadrul general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic, în dezbatere publică

Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat miercuri, 12 aprilie 2023, în transparență decizională, un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea HG nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat.

Prin prezentul proiect de act normativ se modifică unele prevederi din cadrul general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic, pentru perioada 2023-2027, după cum urmează:

  • definiția berbecului/ţapului cu certificat de origine, în sensul stabilirii vârstei maxime de 8 ani;
  • eliminarea din textele prevăzute la art. 6 și art. 7 a dimensiunii suprafeței exploatației pentru legume în sere și solarii care beneficiază de sprijin cuplat de 0,3 ha, în condițiile în care cerința minimă care trebuie respectată pentru a primi plăți directe este ca limita fizică de suprafață a unei exploatații să fie de 1 ha, potrivit pct. 4.1.7.1. din Planul Strategic PAC 2023-2027;
  • corectarea unor termeni, conform literaturii de specialitate, în tot cuprinsul hotărârii.

Potrivit comunicatului oficial, noile modificări se vor aplica începând cu anul de cerere 2023.

Astfel, în urma adoptării actului normativ, vor fi modificate și adaptate corespunzător legislația secundară, ghidurile și procedurile de implementare, precum și aplicațiile informatice integrate la nivelul APIA.

MADR a menționat că amendamentele aduse actului normativ vizează clarificarea unor prevederi, în vederea aplicării unitare de către instituțiile abilitate și de către fermieri.

Cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii în termen de 10 zile de la data publicării, pe adresa de e-mail: politici.agricole@madr.ro 

Persoanele sau organizaţiile interesate care transmit în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice vor specifica articolul sau articolele din proiectul de act normativ la care se referă, menţionând data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului.

Descarcă documentul

Sursa: MADR

Vizualizări: 225