Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisarii europeni au vizitat obiectivele finanțate cu fonduri europene din județele Iași și Vaslui

Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira și comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, împreună cu ministrul Marcel Boloș și reprezentanții autorităților locale au vizitat, în cursul zilei de marți, 4 aprilie 2023, mai multe obiective finanțate din fonduri europene din județele Vaslui și Iași.

Printre obiectivele vizitate marți de oficialii români și europeni la Vaslui se află Spitalului Județean Vaslui, inclus pe lista unităților medicale ce vor fi finanțate prin PNRR cu o finanțare de 78 de milioane de euro. Unitatea medicală din Vaslui a beneficiat de alte 5 proiecte de investiții din fonduri europene prin POR, POCU și POIM, în valoare totală de 26 milioane euro.

Tot prin POR a fost finanțată construirea și dotarea unei creșe cu program prelungit pentru un efectiv de maximum 72 de antepreșcolari din Vaslui (Creșa „13 Decembrie”). Proiectul propus are în vedere asigurarea unei infrastructuri educaționale de nivel antepreșcolar care să corespundă în primul rând normelor igienico-sanitare, normelor de securitate la incendiu și care să deservească totodată populația anteprescolară conform estimărilor pentru perioada de operare a investiției. Bugetul total alocat acestei investiții este de 7 milioane de lei.

Comisarii europeni Elisa Ferreira și Nicholas Schmit, împreună cu ministrul Marcel Boloș și reprezentanții autorităților locale și-au continuat vizita în județul Vaslui la Fabrica de preparate din carne de pui „Safir”, afacere locală care în cei 30 de ani de activitate, s-a dezvoltat și s-a extins prin investiții și prin accesarea fondurilor europene, creând peste 700 de locuri de muncă în comunitate.

Vizita obiectivelor finanțate din fonduri europene în județul Iași a inclus Centrul de Simulare Medicală, dezvoltat în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Operaționalizarea centrului de simulare este esențial predării medicinei aplicate, asigurând-se participarea, simultan, la un proces educațional de calitate ce acoperă cel puțin două domenii de specializare inteligentă, pentru 510 studenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași. Proiectul finanțat prin POR include dotarea centrului cu echipamente și software.

Alte obiective vizitate de cei doi comisari europeni, împreună cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a fost centrul de refugiați ucraineni din Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, respectiv Centrul Național de Pregătire și Perfecționare în Stingerea Incendiilor și de Căutare-Salvare a Supraviețuitorilor.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 188