Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Forumul european „Startup Village” pune cercetarea și inovarea în slujba comunităților rurale

Marți, 28 februarie, a avut loc ediția din 2023 a Forumului european „Startup Village”, reprezentanți ai instituțiilor UE, ai rețelelor din teritorii rurale și ai mediului academic s-au reunit la Bruxelles pentru a face schimb de cunoștințe și a defini acțiuni de consolidare a antreprenoriatului inovator în zonele rurale din întreaga UE. 

Această ediție a Forumului european „Startup Village” s-a concentrat pe identificarea și analizarea elementelor care stimulează inovarea și crearea de întreprinderi noi („start-up-uri”) în zonele rurale. Participanții au discutat despre actualele măsuri de sprijin pentru inovare și crearea de start-up-uri și au propus acțiuni concrete cu privire la modul în care forumul poate fi o punte de legătură cu inițiativele și actorii existenți. S-a discutat, de asemenea, despre experiențele legate de inițiativa „Startup Village”, despre valoarea adăugată a acesteia pentru teritorii și despre instrumentele de sprijin puse la dispoziție, inclusiv cele instituite de Comisie. În cadrul forumului s-a lansat un nou instrument de cartografiere a „Startup Village”, o hartă interactivă care va afișa informații privind satele cu start-up-uri existente și potențiale din Europa, datele fiind încărcate direct de localitățile care doresc să se propună ca sate cu întreprinderi nou-înființate („Startup Villages”).

În România, ponderea persoanelor care locuiesc în zonele rurale este mult mai ridicată decât media UE(41,8 % față de 25,9 % în UE, în 2021). Cu toate acestea, potrivit Observatorului rural al UE, lansat recent, rata de ocupare a forței de muncă în rândul populației rurale a scăzut de la 69,4 % în 2019 la 59,6 % în 2021 și este mult mai mică decât media UE pentru zonele rurale (73,6 %). La polul opus, orașele din România reușesc să își crească în mod constant rata de ocupare (de la 64,6 % în 2013 la 76,6 % în 2021).

Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a participat, la Bruxelles, la ediția anuală a Forumului european „Startup Village” pentru a explica modul în care au reușit să pună în aplicare proiecte internaționale, să promoveze creșterea și bunăstarea.

Pentru mai multe detalii click aici.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 197