Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Semnarea contractului de finanțare aferent proiectului privind creșterea siguranței rutiere pe drumurile naționale și autostrăzi

În vederea atingerii jaloanelor și țintelor cu privire la reformele și investițiile aferente Componentei 4 – Transport sustenabil din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii,  în calitate de coordonator de reforme și investiții, și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere  SA, în calitate beneficiar, au semnat săptămâna trecută contractul de finanțare pentru proiectul „Creșterea siguranței rutiere pe drumurile naționale și autostrăzi prin amplasarea de parapete rutier”.

Obiectul proiectului este reprezentat de amplasarea a:

  • 500 ml de parapete rutier din beton montat la marginea părții carosabile (pe suprafețe fără beton asfaltic) sau pe suprafața carosabilă (median);
  • 290 ml de parapete rutier pe rulouri montat pe drumurile naționale și autostrăzi, precum și în hotspot-urile de pe rețeaua de drumuri aflată în administrarea CNAIR;
  • 091 ml de parapete rutier cu cabluri montat la marginea partii carosabile pe  drumurile nationale DN 7C - Transfagarasan și DN 67C – Transalpina, precum și pe alte drumuri montane.

Proiectul este în concordanță cu obiectivele stabilite în cadrul Strategiei Naționale privind Siguranța Rutieră 2022-2030, aprobată prin H.G. nr. 682/2022 și va contribui  la creșterea siguranței rutiere pe rețeaua de infrastructură rutieră existentă, prin reducerea numărului de accidente soldate cu persoane rănite sau decedate, îmbunătățirea condițiilor de călătorie și de siguranță a traficului.

Proiectul este finanțat prin Planului Național de Redresare și Reziliența (PNRR), Pilonul 1 – Tranziția spre o economie verde, Componenta C 4. Transport sustenabil, Investiția I3 - Dezvoltarea infrastructurii rutiere sustenabile pe rețeaua TEN-T, taxarea rutieră, managementul traficului și siguranța rutieră, R1.3. Siguranță Rutieră, iar implementarea acestuia va conduce la atingerea țintelor și jaloanelor asumate de MTI în cadrul PNRR.

Valoarea totală a proiectului este de 249.241.467,85 lei, din care valoarea fondurilor europene aferente PNRR este 53.896.947,56 lei, contribuția publică națională este de 155.549.664,09 lei, iar TVA aferent reprezintă 39.794.856,20 lei.

Sursa: MTI

Vizualizări: 107