Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeană a lansat un nou mecanism al UE

Comisia Europeană a lansat marți,17 ianuarie 2023, „mecanismul de stimulare a talentelor”. Acest mecanism va sprijini regiunile UE afectate de declinul accelerat al populației în vârstă de muncă să formeze, să păstreze și să atragă persoanele, aptitudinile și competențele necesare pentru a aborda impactul tranziției demografice.

Mecanismul este prezentat în Comunicarea privind valorificarea talentelor în regiunile Europei adoptată și este prima inițiativă-cheie din 2023 care contribuie la Anul european al competențelor, astfel cum a fost propus de Comisie, care urmărește să dea un nou impuls inițiativelor de recalificare și perfecționare. Comunicarea oferă soluții adaptate, bazate pe realitatea locului și multidimensionale, inclusiv utilizarea fondurilor și a inițiativelor UE existente pentru a sprijini regiunile cele mai afectate de tranziția demografică în curs și de efectele sale secundare și pentru a preveni apariția unor disparități teritoriale noi și accentuate în UE.

Comisia va dezvolta mecanismul de stimulare a talentelor bazat pe 8 piloni:

  • În 2023, va fi lansat un nou proiect-pilot pentru a ajuta regiunile care se confruntă cu o „capcană a dezvoltării talentelor” să elaboreze, să consolideze, să dezvolte și să pună în aplicare strategii adaptate și cuprinzătoare, precum și să identifice proiecte relevante pentru formarea, atragerea și reținerea lucrătorilor calificați. Se va acorda sprijin regiunilor-pilot selectate pe baza unei cereri deschise.
  • O nouă inițiativă privind „Adaptarea inteligentă a regiunilor la tranziția demografică” va fi lansată în 2023 pentru a ajuta regiunile din care tinerii sunt mai predispuși să plece să se adapteze la tranziția demografică și să investească în dezvoltarea talentelor prin intermediul unor politici adaptate, bazate pe realitatea locului. Regiunile beneficiare vor fi selectate pe baza unei cereri deschise.
  • Prin intermediul cererii de propuneri lansate în cadrul IST 2023, instrumentul de sprijin tehnic (IST) va sprijini statele membre, la cerere, să pună în aplicare reforme la nivel național și regional, necesare pentru a aborda problema reducerii populației în vârstă de muncă, lipsa competențelor necesare și pentru a răspunde nevoilor pieței locale.
  • Programele politicii de coeziune și investițiile interregionale pentru inovare vor stimula inovarea și oportunitățile de locuri de muncă de înaltă calificare, contribuind astfel la îmbunătățirea posibilităților de păstrare și atragere a talentelor în aceste regiuni.
  • O nouă cerere de propuneri pentru acțiuni inovatoare va fi lansată în cadrul „Inițiativei urbane europene” pentru a testa soluții bazate pe realitatea locului, gestionate de orașe în declin care abordează provocările legate de formarea, păstrarea și atragerea lucrătorilor calificați.
  • Pe o pagină web dedicată vor fi indicate inițiativele UE care sprijină dezvoltarea talentelor. Acest lucru va facilita accesul regiunilor interesate la informații cu privire la politicile UE în domenii precum cercetarea și inovarea, formarea, educația și mobilitatea tinerilor.
  • Se vor face schimburi de experiență și se vor disemina bune practici: regiunile vor avea posibilitatea de a înființa grupuri de lucru tematice și regionale pentru a aborda provocările profesionale sau teritoriale specifice.
  • Vor fi dezvoltate în continuare cunoștințele analitice necesare pentru a sprijini și a facilita politicile bazate pe date concrete privind dezvoltarea regională și migrația.

Raportul privind impactul schimbărilor demografice 2023

De asemenea, Comisia a publicat și raportul său din 2023 privind impactul schimbărilor demografice, care actualizează raportul demografic din 2020. Acesta trece în revistă tendințele demografice și impacturile care au fost identificate în lumina evoluțiilor recente, cum ar fi Brexitul, pandemia de COVID-19 sau agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei. Potrivit raportului, pentru a asigura prosperitatea și bunăstarea viitoare în UE, este esențială abordarea provocărilor generate de tranziția demografică. Printre aceste provocări se numără îmbătrânirea, precum și scăderea populației în general și scăderea populației în vârstă de muncă, dar și creșterea disparităților teritoriale, inclusiv decalajul tot mai accentuat dintre zonele urbane și cele rurale. Raportul analizează dacă și în ce mod modelele demografice stabilite sunt accelerate sau perturbate, iar atunci când aceste fenomene se manifestă, raportul analizează dacă perturbările sunt tranzitorii sau au un impact de durată asupra schimbărilor demografice.

Pentru mai multe detalii click aici.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 343