Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNRR: A fost semnat contractul de finanțare pentru Autostrada Bacău-Pașcani

În vederea atingerii jaloanelor și țintelor cu privire la reformele și investițiile aferente Componentei 4 – Transport sustenabil din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii,  în calitate de coordonator de reforme și investiții, și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., în calitate beneficiar, au semnat luni, 14 noiembrie 2022, contractul de finanțare pentru proiectul „Autostrada Bacău-Pașcani”.

Obiectivul de investiție face parte din rețeaua rutieră TEN-T Core, Coridorul de conectivitate 2 (Moldova), care, potrivit Programului Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2020 – 2030, aprobat prin HG nr. 1312/30.12.2021, asigură legătura pe axa nord – sud între Moldova și Muntenia dar și între Ucraina/Moldova și Bulgaria, la nivel de tranzit continental.

Obiectivul proiectului este reprezentat de construirea a 77,394 km de autostradă,112 de poduri și pasaje, 9 noduri rutiere, 2 spații de serviciu (stânga+dreapta), 2 parcări de scurtă durată (stânga+dreapta), un Centru de Întreținere și Coordonare (CIC) și un Centru de Monitorizare și Informare (CMI).

Proiectul va contribui la creșterea mobilității pe rețeaua de infrastructură rutieră TEN-T Core, prin reducerea timpului de călătorie, îmbunătățirea condițiilor de călătorie și siguranța traficului, la dezvoltarea zonelor pe care autostrada le va deservi, precum și la economia de combustibil.

Proiectul este finanțat prin Planului National de Redresare si Reziliența (PNRR), Pilonul 1 – Tranziția spre o economie verde, Componenta C 4. Transport sustenabil, Investiția I3 - Dezvoltarea infrastructurii rutiere sustenabile pe rețeaua TEN-T, taxarea rutieră, managementul traficului și siguranța rutieră, iar implementarea acestuia va conduce la atingerea țintelor și jaloanelor asumate de MTI în cadrul PNRR.

Valoarea totală a proiectului este de 7.322.556.740,89 lei, din care valoarea fondurilor europene aferente PNRR este 2.036.969.200,00 lei, contribuția publică națională este de 4.122.580.587,64 lei, iar TVA aferent reprezintă 1.163.006.953,25 lei.

Sursa: Ministerul Transporturilor și Infrastructurii

Vizualizări: 188