Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri europene pentru achiziționarea unor autobuze electrice în municipiul Iași

Municipalitatea ieșeană mai face un nou pas important în modernizarea transportului public. În garajele Companiei de Transport Public a ajuns marți, 13 septembrie, primul autobuz electric Solaris achiziționat cu fonduri europene, iar în cursul zilei de miercuri, 14 septembrie au ajuns încă două.

Contractul cu compania poloneză Solaris Bus & Coach a fost semnat de primarul Mihai Chirica pe data de 15 aprilie 2021. Solaris este câștigătoarea unei ample licitații organizate de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin care, grație fondurilor europene, vor ajunge în România 131 autobuze electrice de 12 metri lungime.

Finanțarea proiectului este asigurată prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 - 2020, Axa prioritară 4 – „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”, Prioritatea de investiții 4e - „Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare”, Obiectivul specific 4.1 – „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”.

 Municipiului Iași va beneficia de:

  • 20 de autobuze electrice Solaris Urbino Electric nE12;

Autobuzele sunt de tip solo (nearticulate), cu planșeu jos (podea integral coborâtă), facilități pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă, caroserie CE, echipate tehnic pentru operarea în relief predominant deluros, cu aer condiționat, sisteme de monitorizare, faruri și iluminat LED. Acestea au lungimea de 12 metri, lățimea de 2,55 metri și înălțimea de 3,3 metri, viteza maximă de 70 km / h, o autonomie de 66 de kilometri și capacitatea de 82 de pasageri, din care 30 pe scaune și 52 în picioare.

Rutele pe care vor circula cele 20 de autobuze sunt: ruta 28 (10 autobuze): Rond Dacia - Piața Alexandru cel Bun – str. Pantelimon Halipa - Podu Ros - Târgu Cucu – Bulevardul Independenței - Bulevardul Carol I – Rond Triumf și retur și ruta 36 (10 autobuze): Rond Dacia – Gară – Piața Unirii / Piața Mihai Eminescu – Copou – Breazu și retur.

  • 6  stații de încărcare rapidă;
  • 20 de stații de încărcare lentă. 

Valoarea totală a proiectului este de 66.753.064 lei, adică circa 13,55 milioane de euro, iar contractul de finanțare a fost semnat pe 24 septembrie 2019.

Totodată, grație fondurilor europene, municipiul Iași beneficiază deja de 16 tramvaie PESA în valoare de 163 de milioane de lei și de nouă dintr-un lot de 16 tramvaie Bozankaya în valoare de 168 de milioane de lei.

Sursa: Facebook Primăria Municipiului Iași

Vizualizări: 201