Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

România se află printre câștigătorii Premiilor UE pentru patrimoniul cultural Europa Nostra

La începutul lunii iulie, Comisia Europeană a anunțat câștigătorii Premiilor Uniuniii Europene pentru Patrimoniu Cultural, finanțate prin Programul Europa Creativă și organizate cu sprijinul organizației Europa Nostra. La ediția aniversară de anul acesta, ce marchează 20 de ani de la lansare, au fost premiate 30 de realizări remarcabile în domeniu, din 18 țări europene, a anunțat Ministerul Culturii. 

Astfel, în cursul săptămânii trecute, instituția a anunțat faptul că România figurează pe lista laureaților cu trei proiecte, după cum urmează:

  • Proiectul Semne cusute, inițiat de Irina Corduneanu, care pune în valoare cămașa cu altiță, ca simbol al identității culturale românești și al valorilor noastre spirituale. Juriul a apreciat componenta de dezvoltare durabilă a proiectului, educarea tinerelor generații și atenția acordată femeilor păstrătoare ale meșteșugului și ale unor tradiții milenare.
  • Atelierul–muzeu Școala de Piscu, creat de Adriana și Virgil Scripcaru, s-a distins părin prezervarea meșteșugului olăritului, implicarea comunităților locale, formarea tinerelor generații și combinarea datinilor străvechi cu arta contemporană.
  • Proiectul de restaurare a Casei Libertății Religioase din Cluj Napoca  a fost premiat atât pentru contribuția avută în regenerarea urbană și influențarea procesului de conservare a altor clădiri din zocă, cât și pentru promovarea toleranței și a dialogului intercultural.

Ministerul menționează faptul că publicul are un rol foarte important în cadrul acestui eveniment, având posibilitatea de a-și vota proiectul favorit accesând link-ul https://www.europanostra.org/europes-top-heritage-awards-honour-30-exemplary-achievements-from-18-countries/, până la data de 11 septembrie 2022.

Ceremonia de decernare a premiilor, inclusiv a Premiului acordat de public, va avea loc în data de 26 septembrie 2022 la Opera de Stat din Praga.

România a câștigat Premiul Publicului la ultimele două ediții cu proiectul de restaurare a Bisericii de lemn din Urși (2021) și inițiativa Ambulanța pentru monumente (2020).

Premiile Europene pentru Patrimoniu/Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în anul 2002 fiind încă de atunci gestionate de Europa Nostra – Vocea europeană a societății civile angajată în protejarea patrimoniului cultural și natural. Premiile au sprijinul programului Europa Creativă al Uniunii Europene.

Sursa: Ministerul Culturii

Vizualizări: 125