Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cetățeni din România vor participa la selecția investițiilor și proiectelor în contextul dezvoltării și mobilității urbane durabile

Odată cu începerea implementării programelor din perioada 2021-2027, cetățenii au posibilitatea de a contribui la selecția investițiilor care afectează viitorul regiunilor lor.

Pe baza experienței inițiativelor anterioare, DG REGIO și Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) au sprijinit administrațiile și organizațiile societății civile, adică organizațiile publice și private fără scop lucrativ, pentru a stabili cooperarea și a dezvolta procese inovatoare pentru participarea activă a cetățenilor. Cetățenii vor putea participa la luarea deciziilor privind investițiile, selecția operațiunilor și monitorizarea acestora în contextul strategiilor teritoriale integrate, al dezvoltării urbane durabile și al mobilității urbane durabile.

Autoritățile participante, autoritățile de management, organismele intermediare sau beneficiari și partenerii acestora sunt:

  1. Municipalități din Italia, Slovacia și România
  • Municipiul Latina și Institutul Altiero Spinelli, Associazione Quartieri Connessi și Centrul Urban Latina
  • Municipiul Banská Bystrika și Centrul de Dialog
  • Municipiul Ramnicu Valcea si Fundatia Comunitara Valcea
  1. Regiuni din Spania, Italia și România
  • Ministerul Regional al Economiei și Finanțelor Guvernului Cantabriei și Centro International Santander Emprendimento
  • Regiunea Emilia Romagna și BANGHERANG
  • Agenția de Dezvoltare Regională Sud Muntenia și Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România
  1. Organizații din Polonia
  • Centrul pentru Proiecte de Transport din UE și Cooperativa Socială FADO

Context

În martie 2022, Comisia a lansat o cerere de exprimare a interesului deschisă autorităților publice responsabile cu gestionarea sau implementarea FEDR, FC sau FTJ, fie ca autorități de management, organisme intermediare sau beneficiari (denumite în continuare autorități publice), împreună cu organizațiile societății civile (OSC).

Acest proiect pilot va primi sprijinul experților OCDE în guvernare deschisă pentru a testa și evalua aplicarea abordărilor inovatoare de participare a cetățenilor pentru gestionarea și implementarea fondurilor UE pentru politicile de coeziune. Cooperarea va dura până în decembrie 2023.

Antonia Anton,

fonduri-structurale.ro

Sursa: DG Regio

Vizualizări: 241