Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Parteneriate pentru inovarea regională: 63 de regiuni, șapte orașe, printre care și Cluj Napoca și patru state membre selectate pentru acțiunea-pilot

Ieri, 17 mai 2022, Comisia Europeană a anunțat cele 63 de regiuni, șapte orașe și patru state membre selectate în cadrul proiectului-pilot pentru Parteneriatele pentru inovare regională, o inițiativă elaborată împreună cu Comitetul Regiunilor.

Participanții la acțiunea-pilot sunt deschiși să facă schimb de bune practici, precum și să dezvolte în comun și să testeze instrumente de mobilizare a mai multor surse de finanțare și politici și să conecteze programele regionale și naționale la inițiativele UE pentru transformarea verde și cea digitală.

Aceste parteneriate contribuie la noua Agendă de inovare pentru Europa, în care inovarea stimulează transformarea pentru sustenabilitate, conectând strategiile locale cu inițiativele de la nivelul UE.

Cererea de propuneri a atras o largă reprezentare a ecosistemului de inovare al UE, state membre precum Slovacia, care participă la nivel național, și o mare varietate de regiuni ale UE, cum ar fi Andaluzia, Azore, Hauts-de-France, Ostrobotnia, Podkarpackie, Egeea de Nord, Emilia Romagna și multe altele. Cererea de propuneri a declanșat, de asemenea, o colaborare și un proces de creare de rețele ascendente, reunind deja numeroși participanți ca parte a rețelelor multiregionale. Aceasta include, de exemplu, regiunea Mării Baltice, instrumentul pentru bioregiuni și un consorțiu extins „Cities 4.0” (Leuven, Bologna, Turku), la care participă, de asemenea, Eindhoven (NL), Espoo (FI) și Cluj-Napoca (RO).

Protocolul operațional al parteneriatelor pentru inovarea regională

Participanții la proiectul-pilot vor explora noile parteneriate pentru inovare regională bazate pe „Protocolul operațional al parteneriatelor pentru inovarea regională”, un document de orientare inițială publicat astăzi de Centrul Comun de Cercetare.

Protocolul operațional propune o gamă largă de instrumente și mecanisme de guvernanță pentru a îmbunătăți coordonarea politicilor regionale, naționale și ale UE în materie de inovare pentru a pune în aplicare dubla tranziție verde și digitală a Europei și pentru a aborda decalajul în materie de inovare din UE. Un element central al abordării propuse este introducerea misiunilor locale de coordonare a acțiunilor în cadrul unei logici direcționale coerente, care să permită explorarea unor combinații ample de politici pentru inovarea la nivel de sistem.

În timpul acțiunii-pilot, participanții vor testa aceste instrumente de politică, creând în același timp în comun orientări operaționale. Protocolul operațional și acțiunea-pilot vor promova, de asemenea, bunele practici, vor facilita învățarea prin experimentare și vor sprijini administrațiile publice și ecosistemul mai larg. Acțiunea-pilot nu va avea un impact asupra actualului proces de programare a fondurilor pentru perioada 2021-2027.

Context

Parteneriatele își au originea în viitoarea nouă agendă de inovare pentru Europa, pentru a contribui la integrarea inițiativelor și a investițiilor la nivelul UE și la nivel național. Acesta este un efort care vizează în mod direct îmbunătățirea ecosistemelor de inovare, care reprezintă un domeniu esențial pentru stimularea performanței Europei în materie de inovare. Obiectivul principal este de a consolida interconectarea ecosistemelor regionale și locale de inovare și de a consolida lanțurile valorice durabile europene și sectoarele deep-tech.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 169