Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Aprobări preliminare din partea CE pentru acordarea a peste 26 miliarde de euro Greciei și Italiei, ca urmare a îndeplinirii unor ținte propuse prin PNRR

Comisia Europeană a anunțat ieri, 28 februarie 2022, aprobarea unor evaluări preliminare a cererilor de plată depuse de Grecia, pentru 3,6 miliarde EUR, dintre care 1,7 miliarde EUR sub formă de granturi și aproape 1,9 miliarde EUR sub formă de împrumuturi, respectiv 21 miliarde EUR, din care 10 miliarde EUR subvenții și 11 miliarde EUR împrumuturi, depusă de Italia, în cadrul Facilității pentru redresare și reziliență, instrumentul cheie din NextGenerationEU.

Grecia

La 29 decembrie 2021, Grecia a transmis Comisiei o cerere de plată bazată pe atingerea celor 15 ținte selectate în Decizia de punere în aplicare a Consiliului pentru prima tranșă. Acestea acoperă reforme și investiții în domeniile eficienței energetice, mobilitatea electrică, managementul deșeurilor, piața muncii, fiscalitate, mediul de afaceri, sănătate, transport public, precum și sistemul de audit și control al Greciei pentru implementarea FRR.

Etapele îndeplinite demonstrează progresele semnificative înregistrate în punerea în aplicare a planului de redresare și reziliență al Greciei și a agendei sale ample de reformă. Acestea includ măsuri importante, cum ar fi stabilirea cadrului pentru facilitatea de împrumut și lansarea re-împrumutării prin intermediul băncilor comerciale și al instituțiilor financiare internaționale, care se așteaptă să canalizeze lichidități substanțiale către investițiile private în următorii cinci ani; lansarea unor investiții majore, cum ar fi o nouă rundă de renovări pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale; și intrarea în vigoare a noii legi a muncii, a unui nou cadru legal de organizare a pieței vehiculelor electrice și a noii legi de gestionare a deșeurilor.

Prin cererea lor, autoritățile elene au furnizat dovezi detaliate și cuprinzătoare care demonstrează îndeplinirea celor 15 etape. Comisia a evaluat în detaliu aceste informații înainte de a-și prezenta evaluarea preliminară pozitivă a cererii de plată.

Planul grec de redresare și reziliență include o gamă largă de investiții și măsuri de reformă în patru componente tematice (tranziție ecologică; transformare digitală, ocuparea forței de muncă, competențe și coeziune socială; investiții private și transformare a economiei). Planul global valorează 30,50 miliarde EUR: 17,77 miliarde EUR sub formă de granturi și 12,73 miliarde EUR în împrumuturi, din care 13% (3,96 miliarde EUR) au fost plătite Greciei în prefinanțare la 9 august 2021.

Italia

La 30 decembrie 2021, Italia a transmis Comisiei o cerere de plată bazată pe cele 51 de etape și obiective selectate în Decizia de punere în aplicare a Consiliului pentru prima tranșă. Acestea acoperă reforme în domeniile administrației publice, achizițiilor publice, justiției, cadrul de revizuire a cheltuielilor, învățământul terțiar, politicile active ale pieței muncii și legea-cadru pentru consolidarea autonomiei persoanelor cu dizabilități, precum și sistemul de audit și control al Italiei pentru implementarea FRR. Acestea se referă, de asemenea, la investiții majore în domeniul digitalizării afacerilor („Tranziția 4.0”), al eficienței energetice și al renovării clădirilor rezidențiale.

Reforma justiției civile și penale și a cadrului de insolvență, creșterea capacității administrative și simplificarea sistemului de achiziții publice vor contribui la îmbunătățirea mediului de afaceri și a eficacității administrației publice. Adoptarea Garanției de angajare a lucrătorilor (GOL) și a Planului național pentru noi competențe, precum și acordarea de sprijin pentru antreprenoriatul feminin, sunt de așteptat să contribuie la eficiența și echitatea piețelor muncii. Etapele și țintele confirmă, de asemenea, progresul către finalizarea proiectelor de investiții legate de digitizarea afacerilor și sprijinirea IMM-urilor.

Prin cererea lor, autoritățile italiene au furnizat dovezi detaliate și cuprinzătoare care demonstrează îndeplinirea satisfăcătoare a celor 51 de etape și ținte. Comisia a evaluat în detaliu aceste informații înainte de a-și prezenta evaluarea preliminară pozitivă a cererii de plată.

Planul italian de redresare și reziliență include o gamă largă de investiții și reforme în șase domenii tematice (așa-numitele „Misiuni”). Planul global valorează 191,5 miliarde EUR: 68,9 miliarde EUR în granturi și 122,6 miliarde EUR în împrumuturi, dintre care 13% (9 miliarde EUR în granturi și 15,9 miliarde EUR în împrumuturi) au fost plătite Italiei în prefinanțare la 13 august 2021.

Plățile în cadrul RRF se bazează pe performanță și sunt condiționate de implementarea de către statele membre a investițiilor și reformelor prezentate în planurile lor de redresare și reziliență.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 124