Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Actul normativ care reglementează punerea în aplicare a Acordului de împrumut dintre România și Comisia Europeană, aprobat de Executiv

În contextul în care România este beneficiara unui împrumut – componentă a PNRR – de 14,49 de miliarde de euro, urmare a Mecanismului de Redresare și Reziliență, Guvernul României a aprobat Ordonanța de Urgență elaborată de Ministerul Finanțelor ce prevede reglementarea punerii în aplicare a Acordului de împrumut dintre România și Comisia Europeană.

Finanțarea din acest împrumut are trei destinații majore, respectiv:

  1. Finanțarea reformelor prevăzute în Planul Național de Redresare (PNRR);
  2. Acoperirea deficitului bugetului de stat;
  3. Refinanțarea datoriei publice guvernamentale.

Sumele se virează în 10 rate, până la 31 decembrie 2026, pe măsura îndeplinirii obiectivelor asumate de România în PNRR și a derulării investițiilor asociate împrumutului.

O primă tranșă – prefinanțarea de 1,94 de miliarde de EURO – va fi disponibilizată de Comisia Europeană imediat după intrarea în vigoare a Acordului.

Fiecare virament, inclusiv prefinanțarea, se acordă în condiții avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene. Rambursarea împrumutului se va face în următorii 30 de ani, în rate egale, cu o perioadă de grație de 10 de ani.

Ministerul Finanțelor va încheia un Acord subsidiar cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut.

Sursa: Ministerul Finanțelor

Vizualizări: 161