Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Companie românească, printre cele 99 de start-up-uri și IMM-uri inovatoare câștigătoare în cadrul Acceleratorului Consiliului European pentru Inovare (EIC Accelerator)

Comisia Europeană a selectat 99 de start-up-uri și IMM-uri inovatoare care vor primi 627 de milioane euro, finanțare europeană, pentru a le ajuta să-și aducă pe piață tehnologiile promițătoare în cadrul Acceleratorului Consiliului European pentru Inovare.

Companiile selectate vor primi granturi și/sau investiții în capitaluri proprii, în funcție de nevoile lor, în valoare de maximum 17,5 milioane euro.

Acestea au fost selectate în urma unui proces riguros, introdus în cadrul programului Orizont Europa, care a presupus o etapă de selecție a ideilor și aplicații complete evaluate de experți externi și un interviu cu un juriu format din investitori și antreprenori cu experiență.

Printre proiectele inovatoare câștigătoare se numără:

  • MIWA (Cehia) – dezvoltare de ambalaje inteligente reutilizabile, care minimizează deșeurile;
  • mCUBE (Franța) – platformă care accelerează descoperirea de medicamente bazată pe date, identificarea biomarkerilor și selecția pacienților - pentru a oferi mai rapid tratamente mai bune pacienților cu cancer;
  • CO2TEXTILE (Germania) – dezvoltarea unei noi tehnologii pentru a produce fibre textile 100% biodegradabile din emisiile de CO2;
  • DAC (Polonia) – o nouă tehnologie de răcire care utilizează aer în loc de HFC (hidrofluorocarburi) toxice pentru a transfera energie, reducând CO2 cu 50%;
  • .lumen (România) – dezvoltarea de ochelari pentru nevăzători cu o tehnologie de înțelegere a mediului și de a oferi feedback folosind sunet și impulsuri.

Companiile selectate au o răspândire geografică largă care acoperă 21 de țări, inclusiv șapte din „țările în curs de extindere” Orizont Europa, care au niveluri mai scăzute de performanță în cercetare și inovare. Selecția confirmă, de asemenea, cererea mare de investiții în capitaluri proprii EIC, 65 din cele 99 de companii care solicită investiții în capitaluri de până la 414 milioane euro (din totalul de 627 milioane euro).

Companiile vor primi finanțarea prin grant în următoarele luni, în timp ce investiția în capitalul propriu va dura probabil mai mult, deoarece aranjamentele pentru implementarea capitalului propriu EIC trebuie restabilite în cadrul Orizont Europa. Această întârziere va afecta și companiile selectate în runda anterioară de finanțare.

Context

Acceleratorul EIC oferă granturi pentru start-up-uri și IMM-uri de până la 2,5 milioane euro, combinate cu investiții în capitaluri proprii prin Fondul EIC, cuprinse între 0,5 și 15 milioane euro. Pe lângă sprijinul financiar, toate proiectele beneficiază de o gamă de servicii de accelerare a afacerilor care oferă acces la expertiză de vârf, corporații, investitori și actori din ecosistem.

Companiile își pot înscrie ideile în orice moment. Pentru ideile care îndeplinesc criteriile EIC pentru excelență, impact și nivel de risc, companiile sunt invitate să pregătească cereri complete pentru a le depune. Din cauza unei întârzieri în adoptarea Programului de lucru EIC, data limită din ianuarie 2022 a fost amânată. EIC va transmite următorul termen limită.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Consiliul European pentru Inovare

Vizualizări: 293